POD KONCESIJOM Potjerali 16-godišnjeg mladića s opatijske plaže jer nije imao za ležaljku i sok!

Pravni stručnjaci tvrde kako se prema Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama ne može naplaćivati ili ograničavati pristup plažama

– Moj 16-godišnji sin se otišao kupati na novi dio kupališta koji se nalazi između obnovljenog kupališta Angiolina i kupališta Lido. Dio je to koji se nekad zvao »kod grede« jer je upravo na tom mjestu bila postavljena drvena greda iznad vode za zabavu i skakanje. Moj sin, obzirom na to da je školarac, ne može si priuštiti da kod svakog odlaska na kupanje iznajmi ležaljku i kupi sok u kafiću na plaži. Međutim, on se ima pravo kupati u moru u gradu u kojem živi. Čini se kako to ipak više kod nas nije tako jer iako je uvažavao pravila ponašanja na kupalištu, konobari s kupališta Lido zatražili su da napusti plažu na čijem je jednom betonskom dijelu našao mjesto za svoj šugaman – riječi su to opatijskog roditelja koji se obratio redakciji  Novog lista s pitanjem smije li se to činiti i koje su ovlasti koncesionara.


Ovo nije usamljeni primjer negativnih iskustava na plažama i kupalištima pod koncesijom. Slične situacije događale su se i ranijih godina, a nakon davanja u koncesiju određenih površina na pomorskom dobru. Izazvalo je to negodovanja posebno domaćih ljudi koji u sezonskom radnom ritmu sebi mogu dopustiti ponekad i samo jedan skok u more između silnih obaveza i smjena na poslu.

No, boravak na plaži i kupanje ne može biti uvjetovano konzumacijom pića ili najmom ležaljki i suncobrana. Takvi postupci koncesionara su nezakoniti i nisu u skladu s uvjetima po kojima je izdana koncesija.

Pravni stručnjaci tvrde kako se prema Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama ne može naplaćivati ili ograničavati pristup plažama, a to potvrđuju i oni koji izdaju koncesiju na pomorskom dobru, predstavnici PGŽ-a, javlja Novi list.

Točnije, koncesionari ne mogu uvjetovati boravak na plaži korištenjem ležaljki uz plaćanje ili konzumacijom jela i pića. Dogode li se takvi nelegalni postupci, građani ih mogu prijaviti nadležnom tijelu za kontrolu koncesionara, odnosno Povjerenstvu za praćenje izvršavanja ugovora o koncesijama.

U slučaju da se koncesionari ne pridržavaju ugovorenih odredbi koje su u skladu sa Zakonom o pomorskom dobru može im se dogoditi da ostanu i bez koncesije. Osim što moraju dozvoliti postavljanje ručnika na kupalištu pod koncesijom, moraju voditi računa da ligeštule, ležaljke i ostalu opremu za plažu postavljaju u opsegu i broju dogovorenim ugovorom.
Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0