Počele prijave za Kozjački Satarluk: Hoće li se baš vaše ime naći na zlatnoj satari?

I ove će se godine natjecati u tri kategorije, donosimo detalje

U organizaciji Odsjeka planinskog trčanja HPD Mosor 22. rujna  će se održati trail utrka “Kozjački satarluk”, koja je uvrštena kao dio Dalmatinske trail lige.


Sudionici će se natjecati u tri kategorije: Mala, srednja i velika staza, odnosno 10, 25 ili 34 kilometra.

Mala staza namijenjena je šetačima, planinarima, rekreativcima i svima koji uživaju ili bi se željeli okušati u planinarenju i kretanju po planinskom terenu tipičnom za ovaj kraj. Orijentacija je jednostavna, staza je jednosmjerna i cijelom dužinom označena oznakama organizatora.

Sami start je unutar tvrđave Klis odakle se, nakon hica iz kubure, kreće stazom koja prolazi kroz Klis te nakon laganog terena koji prođe u zagrijavanju, slijedi lagani spust do Gornjih Rupotina. Dalje se kreće na duži uspon do vrha Sv. Jure, gdje se pruža jedan od ljepših pogleda na Split, otoke i širu okolicu. Pored crkve sudionici će imati na raspolaganju piće i voće. Slijedi blagi spust križnim putem do prijevoja Blaca, nakon kojeg staza nastavlja pod impozantnom Bobanovom gredom s čijih se terasa konstantno pružaju predivni vidici na Klis, Solin i Split. Kroz gredu se staza postepeno penje na greben te slijedi kratka dionica karakterističnog planinskog terena za ovo područje – škrape. Na kraju te kraće tehnički zahtjevnije dionice dolazi se do ostataka gradine iz doba starih Ilira, čiji južni zid prkosi vremenu još i danas. To je ujedno i zadnja kontrolna točka, odakle se laganom stazicom spušta nazad u Klis te u cilj unutar Kliške tvrđave. Staza je duga 10 kilometara i sadrži 500 metara kumulativnog uspona. Laganom šetnjom uz odmore cijela staza se prođe za tri do četiri sata.

Za zainteresirane sudionike koji bi radije prošli stazu u pratnji, bit će organizirana grupa predvođena licenciranim planinarskim vodičima, članovima Stanice planinarskih vodiča Split.Srednja i Velika staza namijenjene su iskusnim natjecateljima i rekreativcima. Srednja staza prolazi uzdužno cijeli Kozjak, dok Velika staza uz Kozjak prolazi i preko planine Opor u trogirskom zaleđu. Obje staze prolaze najatraktivnijim dijelovima Kozjaka gdje se izmjenjuju razni tereni – od tehnički zahtjevnih staza krškog terena, golih travnatih ‘trčljivih’ dionica, do staza kroz šume poznate kozjačke česmine i maginje. Staza s grebena je zahtjevna, jednosmjerna i označena planinarskim markacijama, trakama gdje potrebno, te strelicama na križanjima. Gotovo svi dijelovi staze su pristupačni za brzu reakciju u slučaju nezgode. Srednja staza je duga 25 km i sadrži 1.200 m kumulativnog uspona. Velika staza duga je 35 km i sadrži 1.850 m kumulativnog uspona.

Cilj svih kategorija je unutar zidina Kliške tvrđave gdje će se servirati topli obrok i piće uz glazbu u tom nesvakidašnjem ambijentu. Dodjela nagrada održat će se za malu kategoriju u 14 sati, dok će se dodjela za Srednju i Veliku kategoriju održati pola sata nakon što svi trećeplasirani prođu kroz cilj.Svaki prijavljeni natjecatelj će nakon registrirane uplate kotizacije dobiti putem e-maila kartu staze za prijavljenu kategoriju, detaljan opis te GPS trag.

Djeca od 12 do 14 godina mogu sudjelovati samo na maloj stazi ali isključivo u pratnji roditelja ili staratelja te uz njihovu potpisanu dozvolu za nastup.
Djeca od 14 do 16 godina mogu samostalno sudjelovati samo na maloj stazi, ali moraju imati od roditelja ili staratelja potpisanu dozvolu za nastup.
Djeca od 14 do 16 godina mogu sudjelovati na srednjoj stazi, ali isključivo u pratnji roditelja ili staratelja te uz njihovu potpisanu dozvolu za nastup.
Djeca od 16-18 godina mogu sudjelovati samostalno na srednjoj stazi, ali moraju imati od roditelja ili staratelja potpisanu dozvolu za nastup.

Na velikoj stazi mogu sudjelovati samo punoljetne osobe.

Na ovogodišnji Kozjački Satarluk se možete prijaviti OVDJE.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime