Plenković poručio: “Ne namjeravamo primijenjivati odluku, ali smo spremni na razgovor sa Slovenijom”

Andrej Plenković, predsjednik Vlade, komentirao je odluku Arbitražnog suda

– Glavna poruka Vlade Hrvatske je da se na današnju odluku za Hrvatsku ni na koji način ne obvezujem niti se smatramo obvezani, niti namjeravamo njen sadržaj primjenjivati – rekao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade, nakon što je Arbitražni sud objavio odluku o arbitraži.


– Hrvatska je svoje stajalište donijela prije 23 mjeseca, na današnji dan, 29. srpnja 2015. godine u Saboru konsenzualno, zbog skandaloznog i protupravnog postupanja u okviru procesa, svojevrsne sprege između tadašnje agentice Slovenije i jednog suca kojeg je imenovala Slovenija. Od tog trenutka Hrvatska je odlučila izaći iz procesa i sukladno Bečkoj konvenciji pokrenula je postupak izlaska iz postupka o arbitraži, o čemu je notificirala sve relevantne adrese. I agentica i sudac su sami podnijeli ostavke, što je dovoljan razlog da takva arbitraža nije mogla ići naprijed.

Ostajemo spremni na razgovor sa Slovenijom o rješavanju otvorenog graničnog pitanja. Ne očekujemo od Slovenije jednostrane poteze nakon objave presude. Smatramo da druge države i međunarodne organizacije ovo pitanje trebaju prepustiti Hrvatskoj i Sloveniji – rekao je Plenković, koji je pozvao sve političke stranke u Hrvatskoj da oko ovog pitanja i da dalje drže jedinstven stav i konsenzus oko zajedničkog zastupanja hrvatskih interesa.

– Slovenija je za nas susjedna i prijateljska država i želimo mirnim putem rješavati sva otvorena pitanja, uključujući i pitanja granica – rekao je Plenković.

Plenković je još na jutrošnjoj sjednici Vlade još jednom istaknuo kako se odluka, kakva god ona, bude, neće prihvatiti, a odluku arbitražnog suda prokomentirat će u Banskim dvorima, pišu 24 sata.

– Ponavljam, jasan i čvrst stav Hrvatske, za nas je taj proces zbog krivnje slovenske strane nepovratno kompromitiran zbog očitog utjecaja na sud. Hrvatska poštuje sudove i arbitražu, ali ne poštuje procese u kojima nema elementarnih pretpostavki za pošteno vođenje postupka. Manipulacija je za nas neprihvatljiva. Donijeli smo čvrstu odluku da ne prihvatimo arbitražnu odluku i na tom će tragu biti i naše ponašanje po objavi odluke. Ostajemo otvoreni po pitanju rješavanja otvorenih pitanja s našim susjedima u Sloveniji. Naša pozicija je jasna na crti obrane hrvatskih interesa – kazao je premijer na današnjoj sjednici Vlade.
Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0