Plenković o srušenim kućama koje su obnovljene nakon rata: “Treba ispitati kako se to dogodilo, zašto, tko je radio nadzor, davao dozvole. Nemam saznanja o tome”

"U obnovi nakon rata sudjelovalo je preko 150 tvrtki. Sve je rađeno sukladno Zakonu o obnovi, sudjelovao je i niz javnih instituta. Za obnovu postoji dokumentacija, postoji sve"


Premjer Andrej Plenković poručio je u ponedjeljak da će nastojati iznaći dodatna financijska sredstva za obnovu kuća stradalih u potresu realokacijom EU sredstava.


„Vodimo razgovore s Europskom komisijom i nastojimo realocirati dio sredstava iz postojećeg višegodišnjeg financijskog okvira koji traje od 2014. do 2020., a može se konzumirati do 2023., nešto više od 100 milijuna eura, kako bi se preusmjerilo u obnovu kuća koje su nastradale u potresu”, kazao je Plenković na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade.

Plenković je ponovio kako su službe nakon potresa bile izrazito angažirane, da je sustav civilne zaštite od prvog dana na terenu, kao i sve službe koje im pomažu, te da je potom odlučeno da se proglasi katastrofa za pogođena područja

„Kada se takva odluka donese, predsjednik Vlade ima mogućnost rukovođenja radom Stožera civilne zaštite, a budući da smo još uvijek u aktivnoj borbi protiv pandemije covida-19 i da imamo novu krizu koja zahtjeva dodatni poseban angažman Vlade, imenovana je druga čelna osoba koja će se u potpunosti posvetiti koordiniranju aktivnosti”, pojasnio je premijer odluku da se voditeljem stožera, koji će se baviti uklanjanjem posljedica potresa, imenuje Tomo Medved.

Dodao je da će u slučaju neke druge katastrofe, poput poplave ili požara, nadležan biti Davor Božinović.

“Želim izraziti tugu zbog smrti osmero mladih u Posušju. Proglasili smo sutra dan žalosti zbog toga”, rekao je Plenković.Potpredsjednik Vlade Tomo Medved poslijepodne će otići u Petrinju i dogovoriti hodogram aktivnosti, kazao je Plenković te još jednom zahvalio svim službama, građanima i tvrtkama koje pomažu postradalim područjima.

Proglašena je katastrofa. Preuzima li vlada time na sebe nadležnost za upravljanje krizom? Kako će izgledati struktura novog stožera?

“Ovo nije prva prirodna katastrofa. Vlada ima zadaću preuzeti odgovornost i pomoći onima koje je katastrofa pogodila. Zbog toga smo odlučili angažirati poseban oblik stožera, kako bismo osnažili koordinaciju na terenu”, rekao je premijer.

“Nema ministra čiji resor nije obavio neke aktivnosti. Mi ćemo kroz vodstvo Medveda aktivnost koordinirati sa županijama i lokalnim stožerima”, dodao je.

O istrazi rušenja kuća koje su obnavljane i građene nakon obnove

“Na vrhu piramide je Tomo Medved, glavni čovjek za koordinaciju svih aktivnosti na područjima pogođenim potresima. On je glavni i odgovorni. Sve što Zakon o sustavu civilne zaštite podrazumijeva primjenjuje se jednako na Medveda, kao što to ima Božinović inače. Sve službe na terenu će biti u tijesnoj koordinaciji s Medvedom, a on će biti u dijalogu u nastojanju da se riješe problemi u županijama.

O kvaliteti kuća koje su obnavljane prije 20 godina… Mislim da se treba ispitati kako se to dogodilo, zašto, tko je radio nadzor, davao dozvole… Nemam saznanja o tome. Pitat ćemo o tome Horvata, gospodina Mažara, treba ispitati. Nije dobro da postoje objekti koji bi trebali biti čvršći nego što jesu. Sve će se ispitati, piše Index.

Danas nije bilo vremena za raspravu o ulozi župana Žinića. Obnova koju je Hrvatska provodila nakon rata bila je veliki proces. Izgrađeno je 150.000 kuća i stanova, kao da danas izgradimo 10 Šibenika. Najvažnije je da je preko 95 posto sredstava dala država, odnosno porezni obveznici. To se treba ispitati”, rekao je Plenković.

“U obnovi nakon rata sudjelovalo je preko 150 tvrtki. Sve je rađeno sukladno Zakonu o obnovi, sudjelovao je i niz javnih instituta. Za obnovu postoji dokumentacija, postoji sve”, rekao je državni tajnik u Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar.

O šatorima

“Šatora ima dovoljno, to nije najbolje rješenje za zbrinjavanje ljudi. Nije problem da ih nema, nego će se oni onako kako će biti potrebe koristiti. Ne mogu govoriti o konkretnim stvarima. Njih ima, u Hrvatsku je došlo oko 980 šatora. Tu neće biti nikakvih problema. Medved će danas već početi operativno raditi i skupljati sve informacije”, rekao je ministar Božinović.

“Šatora ima i u rezervama i iz međunarodne zaštite”, dodao je.

“Nije točno da nisu dostavljeni šatori. Ne vidim nikakav problem”, kaže.

HGK je objavio podatak da je 100 milijardi kuna šteta u potresima ove godine. Razmišlja li se o donatorskim konferencijama? Kako će se obnavljati u Sisačko-moslavačkoj županiji?

“Na terenu su stručnjaci Građevinskog fakulteta, pravne razmjere štete moramo još pričekati. Podsjećam da ćemo postaviti kroz mehanizam EU fonda solidarnosti, imamo novu prirodnu nepogodu i imat ćemo i novi zahtjev. Tumačio sam i na proljeće da je taj fond smišljen za pomoći jedni drugima. Donatorske konferencije su se organizirale za katastrofe u zemljama koje nisu članice”, objašnjava Plenković.

“Velik broj zemalja javio se za pomoć”, dodao je.

“Ja u ovom trenutku neću iznositi koncept koji nam je u glavi. Da nam se ne dogodi nekvalitetna obnova i gradnja, neće se pristupiti bez ovlaštenih projektanata i izvođača. Činjenica je, mi imamo u okviru institut kontrole i primijenit ćemo ga i ovdje”, rekao je ministar Darko Horvat.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
2
Hagić
0
Hmmm
2
Plač
2
Grrr
2
Molim?
1

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime