PLATFORMAT VOL.5 Festival nezavisne kulture i umjetnosti u Domu mladih

Nakon uspješnog otvaranja i odrađenog prvog tjedna, festival Platformat vol.5 nastavlja s bogatim programom i u ovome tjednu

Dok čekamo da Grad Split razvije sluh za društveno-kulturni centar i centar za mlade, dok slušamo izgovore kao što su neisplativost i veliki troškovi društveno-kulturnog centra i uređenja Doma mladih, kao i svemoći EU fondova, Platforma Doma mladih nastavlja svoj zagovarački rad novim izdanjem Platformata. – poručuju organizatori festivala nezavisne kulture i umjetnosti u Domu mladih.


Nakon uspješnog otvaranja i odrađenog prvog tjedna, festival Platformat vol.5 nastavlja s bogatim programom i u ovome tjednu. Donosimo detaljan program.

Ponedjeljak, 15.svibnja u 20 sati, Chillton bar (Jadranska 1, Split)
Info zona poziva na razgovor ugodni u bašti ugodnoj na temu: Što nakon akademije?

Svake godine veliki broj mladih nada se upisu na neku od umjetničkih akademija u zemlji i inozemstvu. Zbog ograničenog broja mjesta za brucoše mnogi od njih pokušavaju i više godina za redom, dok ili ne uspiju ili ne odustanu od te ideje. A što nakon završetka akademije? Postoji li tržište rada na kojem mogu sudjelovati? Mogu li se nadati relativno brzom pronalasku posla u struci ili je potrebno dodatno se educirati i upustiti se u nemirne poduzetničke vode? Ili i jedno i drugo? Odgovore na ova ali i mnoga druga pitanja ponudit će trojac Veljko Popović, Mišo Komenda i Siniša Novković.

Ponedjeljak i utorak, 15. i 16.svibnja u 17 sati, garaža kluba Kocka (Dom mladih)
Dvodnevna radionica sitotiska na tkanine – “Mjesečnica”

Uz stjecanje osnovnih znanja o sitotisku na tkanine, sudionici/-e programa imat će priliku na kuhinjske krpe otisnuti slogane koje sami osmisle na temu Moje tijelo – moja odluka. Krpe sa sloganima bit će korištene u sklopu programa “Mjesečnica – festivala ženskog stvaralaštva” koji organizira udruga Domine. Zbog ograničenog broja sudionika, prijavite se na vrijeme na mail: queerANarchive@gmail.com


Utorak, 16.svibnja u 20 sati, galerija MKC u Domu mladih
Otvaranje izložbe: “Krivotvorine, dezinformacije i smrznute slike”

Ova izložba predstavlja pregled dizajnerskog rada jednog od najznačajnijih hrvatskih konceptualnih i medijskih umjetnika, Dalibora Martinisa, kojemu je prije svega nekoliko mjeseci priređena i velika retrospektiva u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti. Riječ je većinom o izložbenim plakatima realiziranima u kontinuitetu od ranih 70-ih do kasnih 80-ih godina za Galeriju suvremene umjetnosti u Zagrebu, filmskim plakatima za autore kao što su Rajko Grlić i Lordan Zafranović, ali i referentnim umjetničkim projektima idejno bliskim Martinisovoj dizajnerskoj produkciji. Izložba uključuje i takozvane televizijske grafike “telope”, koje je Martinis dizajnirao u suradnji sa Sanjom Iveković za Radioteleviziju Zagreb ’70-ih. Kao i nedavna mini-retrospektiva Željka Borčića u HDD galeriji i retrospektiva plakata Gorkog Žuvele upravo održana u Galeriji umjetnina u Splitu, ova izložba također otvara i iznimno zanimljivu temu konceptualne umjetnosti i dizajna. Izložba ostaje otvorena do 26.svibnja, a može se pogledati svaki dan osim nedjeljom, od 14 do 21 sat.Za vrijeme trajanja izložbe, 17. svibnja u 11 sati, u prostorima Umjetničke akademije u Splitu, Zagrebačka 3, održat će se predavanje Marka Goluba pod nazivom “Ovaj plakat nije dobar plakat – Grafički dizajn i konceptualna umjetnost.”

Utorak, 16.svibnja u 20 sati, dvorište ispred kluba Kocka
“Zvjerinjak” (Bitcherin, Flomaster, queerANarchive, Queer Sport Split)

Zajednički društveni program splitskih LGBTIQ organizacija uz glazbu, sitotisak, kukičanje i osvježenja zagrijava vas za mjesec “Splitskog pridea”. Na “Zvjerinjaku” je svaki put veselo i šareno uz ugodni razgovor i druženje.

Subota, 20.svibnja u 16 – 20 sati, Turska kula
“Cirkomat” (Room 10 i Kam Hram)

Udruženim snagama Kam Hram i ROOM 100 subotnjem popodnevu u prirodi daju novu dimenziju – onu zračnu, žonglersku i akrobatsku. Dođite u subotu na Tursku kulu, družite se s cirkuskim umjetnicima i naučite više o zračnim vještinama – svila, trapez, hoop – poi, hulahoopu, akrobatici i kontorcionizmu. Prijave za ovu radionicu su obavezne zbog ograničenog broja mjesta. Ukoliko ste zainteresirani i stariji od 15 godina prijavite se na vrijeme na kamhram@gmail.com ili antonia.kuzmanic@gmail.com.

Više informacija o festivalu potražite na web stranici Platformat vol.5.

 

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0