PLATFORMAT VOL.5: Donosimo program trećeg tjedna festivala nezavisne kulture

Nakon uspješnog otvaranja i prva dva tjedna, peti Platformat - festival nezavisne kulture i umjetnosti u Domu mladih, nastavlja s bogatim programom i u ovom tjednu

Nakon uspješnog otvaranja i prva dva tjedna, peti Platformat – festival nezavisne kulture i umjetnosti u Domu mladih, nastavlja s bogatim programom i u ovom tjednu. Donosimo detaljan program.


Izložba: Dozvola za skejtanje
Utorak, 23.svibnja u 20 sati, Galerija Praktika (Dom mladih)

Video rad Dozvola za skejtanje Helene Janečić i Ane Opalić dokumentacija je performansa koje su autorice u proljeće 2016. godine izvele pred Muzejom suvremene umjetnosti u Zagrebu. Nastao je kao reakcija na zabranu skejtanja na muzejskom platou koja je na snazi od 2014. godine. Koristeći vlastitu poziciju afirmiranih umjetnica autorice dobivaju jednokratnu dozvolu za skejtanje pred MSU-om te svojim performansom stvaraju privremenu pukotinu u strogo određenom institucionalnom prostoru i time otvaraju mogućnost njegove nove interpretaciju, u smislu odnosa popularne i urbane kulture s institucionalnom umjetnošću. Ovim video performansom ne samo da se otvara pitanje žene u skejt kulturi kojom dominiraju muškarci, pa time i pitanje žene u javnom prostoru grada kao mjestu realizacije te urbane prakse, već autorice na razmeđu banalnosti svakodnevice i privilegija koje im donose umjetničke pozicije otvaraju pitanje što točno znači biti umjetnik/umjetnica danas. Izložba je otvorena do 30.svibnja.

Cirkoteka #4: monodisciplinarne akrobatske predstave
Utorak, 23.svibnja u 20 sati (Hala 100; Hrvatske ratne mornarice 4, Split)

Od ožujka 2017. godine, suvremeni cirkuski kolektiv ROOM 100 pokrenuo je novi filmski program Cirkoteka koji se održava u HALI 100, prostoru udruge koji se razvija u rezidencijski centar za suvremeni cirkus. Na večerima Cirkoteke gledamo snimke predstava suvremenog cirkusa i diskutiramo o viđenom – estetika, tehnika, koncept predstave itd. Koga zanima ovakva cirkuska edukacija, dobrodošao je u HALU 100! Naći ćete nas zavaljene na strunjačama, uz kokice…

Drabble radionica: Humor (radionica kratkih priča)
Četvrtak, 25.svibnja u 17:30 sati, Klub Zona (Info zona, Jerina 1)


Na stranicama Kluba Zone otvorene su prijave za posljednju u nizu radionicu pisanja drabblea – kratkih priča od 100 riječi. Žanr priča koje će se pisati u četvrtak, 25. svibnja, u 17:30 u Klubu Zona bit će – humor. Radionice se od studenog prošle godine održavaju četvrtim četvrtkom u mjesecu te se svaki mjesec obrađuje drugi žanr. Voditeljica radionica je Romana Jadrijević, diplomirana knjižničarka sa iskustvom vođenja sličnih radionica na konvencijama fantastike, igre i znanstvene fantastike FantaSTikon.

Dramska radionica francuskog jezika
Petak, 26.svibnja. od 16-19 sati, Klub Zona (Info zona, Jerina 1)Na Dramskoj radionici francuskog jezika, Luisa Quien, profesorica francuskog jezika u školi Vocabula, predstavit će metodu učenja francuskog jezika kroz dramski pristup. Nije nužno prethodno znanje francuskog jezika ni osnova glume. Sudjelovanje je besplatno, no potrebna je rezervacija mjesta putem prijavnice dostupne na stranicama Kluba Zona.

Radionica zračnih vještina: Zračne instalacije i figure – trapez i ring
Petak i subota, 26. i 27.svibnja od 18-21 sat, Kam Hram (Dom mladih)

Zračne instalacije i figure – trapez i ring – radionica zračnih vještina s Jadrankom Žinić Mijatović namjenjena je svima od 15 godina nadalje koji žele otkriti ili usavršiti vještinu akrobacija na trapezu i ringu. Proučavati će se razne tehnike penjanja, upotreba dinamike i razvijanje ravnoteže kao baze, nakon čega će se usvojene vještine primjeniti na figure u zraku. Ovisno o grupnoj dinamici raditi će se na istraživaju i kreaciji u zraku. Više informacija o radionici i prijavama potražite na Facebook stranici Zračne instalacije i figure.

Gost predavač- Cirkorama žonglerske radionica
Subota i nedjelja, 27 i 28.svibnja od 10-13 sati, Kam Hram (Dom mladih)

Nakon uspješne prve radionice u veljači, Kam Hram poziva na drugi dio iz ciklusa “Gost predavač – Cirkorama žonglerske radionice” koji udruga Kam Hram ostvaruje u suradnji sa zagrebačkim kolektivom Cirkorama. Cirkoramini umjetnici i pedagozi u prostorima Kam Hrama održavaju niz žonglerskih radionica koje su ponajprije namijenjene djeci sudionicima aktivnosti “Dječji cirkus”, no prijave su otvorene za svu djecu i mlade koji nam se žele pridružiti (osnovnoškolski uzrast pa nadalje). Cirkuska pedagogija kao metodologija rada koja kombinira cirkuske fizičke aktivnosti i upotrebu umjetničkih vještina s obrazovnim sadržajima i ciljevima. Ova radna metoda usmjerena je na poticanje psihomotoričkog razvoja koji predstavlja važan aspekt života mladih ljudi. Poticanjem djece i mladih da se okušaju u atipičnom i zabavnom načinu osobnog izražavanja doprinosi razvoju hrabrosti i prirodne potrebe za radom na karakteru kako bi se razvijao u pozitivnom smjeru te razvija samopoštovanje i socijalne vještine. Kroz rad se potiče neprestano otkrivanje novih izazova i uporabe stečenih vještina na kreativan način. Broj polaznika je ograničen. Prijave i sva pitanja se vrše putem facebook inbox-a udruge Kam Hram, na mail adresu kamhram@gmail.com ili sms porukom na broj +385915577844.

KLFM- Radio na cesti
Subota, 27.svibnja od 18- 23 sata, Plato Doma mladih

Na istom mjestu i otprilike u isto vrijeme kao i proteklih godina KLFM iznosi radio na cestu i uživo predstavlja pet uzbudljivih imena koja će velikodušno podijeliti svoju glazbu. Žanrovski različiti izvođači slažu pravi mali festivalski lajnap pa ovu subotu možete početi kvalitetno trošiti na platou pred Domom mladih već od ranih popodnevnih sati ako vas baš zanima slaganje razglasa i tonske probe. Službeno program kreće u 18 sati, a svirka uživo na platou traje do 23 sata, nakon čega seli svega nekoliko katova pod zemlju i nastavlja sa radijskom klupskom večeri u dnevnom boravku, hodniku Kocke, sa KLFM Soundsystem glazbenom podlogom za nastavak preostale eklektične subotnje večeri. Ekipa koja će tu subotu učiniti čarobnom je: AMPM, Bizon, Jan Kinčl Zero & Regis Kattie, Kundyak Mezhie, LIPI IVE. Više o izvođačima doznajte na web stranici KLFM.

Dan tovara – Toward Europe
Nedjelja, 28.svibnja od 10:30 – 19:30 sati, Marjanski plato (pored ZOO vrta)

Ekološko-umjetnička agitprop akcija održat će se na Marjanskom platou (pored Zoo vrta) tijekom koje će organizator predstaviti prvi solarni samar – ultimativno oružja za spas primorsko-dinarskog magarca. Cjelodnevno druženje za sve generacije uz queer kukičanje, akcije čišćenja i intervencije, koncert impro kolektiva Sivi, prigodni dj program i radionica sitotiska – apliciranje motiva na majice – ovog puta aplikacija Sivog.

17. Cabaret u Hramu – večer performansa i zabave
Nedjelja, 28.svibnja u 20 – 23 sata, Kam Hram (Dom mladih)

Kam Hram poziva sve performere, glumce, plesače, cirkusante, pjesnike, glazbenike, komičare, slučajne prolaznike i sve ljude dobre volje koji žele predstaviti svoje vještine i znanja da im se pridruže na Cabaretu – večeri performansa i zabave! Prijave sa kratkim opisom točke trajanja do 10 minuta šaljite na mail kamhram@gmail.com. Za sve posjetitelje, kao i uvijek, ulaz je besplatan.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0