Planinarsko društvo podiglo paniku: “Na Svilaji uhvaćen poskok od 176 cm!”

Za ubijanje poskoka predviđena je kazna od 7,500 kuna

Jedna objava na Facebook stranici HPD Zolj iz Vrlike podigla je dosta prašine. Naime, uz fotografiju na kojoj se vidi nevjerojatno velika zmija piše: “Uhvaćen poskok na Svilaji od 176cm, poslan na daljnje istraživanje”.


Već sama rasprava ispod fotografije otkrila je barem nekoliko dvojbi. Prvo, prilično je sigurno da fotografija nije nastala prije nekoliko dana već nekoliko godina kruži internetom. Navodno je snimljena u Prisoju u susjednoj BiH, no postoje informacije da je još starija. Drugo, raspravljalo se na veliko radi li se o poskoku ili kravosasu, jer pjege odgovaraju poskoku, ali najveći primjerci poskoka narastu do jednog metra. Netko je u komentarima mudro napisao da se može raditi o optičkoj varci jer je poskok snimljen u neposrednoj blizini kamere.

Ipak, slika je dobila najviše negativnih komentara na račun činjenice da je zmija na fotografiji očito – ubijena! Ubijati ga se ne smije jer je zakonom zaštićena vrsta. Komentatori s pravom podsjećaju da država ne radi apsolutno ništa po pitanju ubijanja zaštićenih vrsta zmija, a za njihovo ubijanje predviđena je kazna od 7,500 kuna! – Zašto postoje zakoni koji se ne provode. Ljudi svakodnevno ubijaju zmije bez pardona, a ništa se ne poduzima vezano za edukaciju i neku vrstu prevenciju takvog ponašanja – pita se jedna komentatorica.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
1
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0