PLANINARSKA NOVA GODINA Održan 28. uspon na Debelo Brdo na Mosoru: Nazdravilo se uz lani zakopani šampanjac

Svake godine se ispija šampanjac kojega planinari zakopaju prethodne godine, a nakon toga se opet zakopa novi šampanjac za sljedeću godinu

Ove subote, na blagdan Tri kralja, Stanica planinarskih vodiča Split organizirala je 28. Tradicionalni uspon na Debelo brdo na Mosoru.


Ova dugogodišnja akcija proslave “planinarske Nove godine” organizira se još od 1989. iz godine u godinu upravo na blagdan Sveta tri kralja. Kao i prethodnih godina, planinari su svoju Novu godinu, kao i početak nove planinarske sezone, obilježili usponom na Debelo brdo, najzapadniji mosorski vrh iznad 1000 metara nadmorske visine.

S njegovog vrha pruža se izrazito lijep pogled na Split, Kaštelanski zaljev i Kozjak, cijeli vršni greben Mosora i brojne otoke, ali ove godine planinari su bili uskraćeni za pogled zbog niskih oblaka. Vremenske prilike nisu bile naklonjene planinarima. Viši dijelovi Mosora cijeloga dana bili su u oblaku, puhalo je snažno jugo, povremeno je padala slaba kiša zbog čega je teren bio jako klizav. Ipak, to nije spriječili stotinjak planinara iz Splita, Solina, Kaštela, Sinja, Trilja i Šibenika da osvoje ovaj mosorski vrhu i da uz zdravicu popiju šampanjac za što uspješniju planinarsku 2018. godinu.

Svake godine se ispija šampanjac kojega planinari zakopaju prethodne godine, a nakon toga se opet zakopa novi šampanjac za sljedeću godinu. Tradicija se tako nastavlja, a kako je izgledalo subotnje planinarenje i novogodišnje druženje na Mosoru, pogledajte u priloženoj fotogaleriji.

Ovo su bile etape i satnica izleta:

06:45 – okupljanje na Sukoišanskoj


07:00 – polazak autobusom prema Sitno Gornjem

07:45 – dolazak u Sitno Gornje (580 m) i polazak prema vodospremiOkupljanje svih sudionika uspona – moguć dolazak u vlastitom aranžmanu

08:30 – početak uspona prema „Lugarnici“

Staza nas vodi preko grebena Volujak, pa preko slikovitog Zagrađa i napuštenih Vickovih staja o pl. kuće „Lugarnica“ na Užinskoj kosi.

10:30 – dolazak na „Lugarnicu“ (872 m)

Odmor uz topli čaj kojeg će nam pripremiti dežurni na Lugarnici

11:00 – nastavak uspona preko izvora Živica na vrh

12:00 – dolazak na Debelo brdo (1044 m) – zdravica uz šampanjac

12:45 – silazak niz Žrnovničku Dragu prema izvoru Žrnovnice

15:45 – dolazak na izvor Žrnovnice

16:00 – polazak prema Splitu

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0