PLANINARSKA ATRAKCIJA NA PERUNU Iskusite penjanje via ferrata Perunika

Planinarsko društvo Perun vas poziva na proslavu dana društva i svetog Jure, 22. travnja, kad će svi znatiželjnici uz stručnog vodiča, moći isprobati novu feratu

Nakon sportskog penjališta od 40 smjerova, malo brdo Perun poviše Podstrane, može se pohvaliti i prvom feratom – Via ferrata Perunika.


Ferata je ekstremni planinarski put koji planinarima i drugim ljudima koji nisu penjači omogućuje sigurno penjanje inače neprohodnim rutama. Sastoji se od metalnih nožišta i klinova te čelične sajle koja omogućava sigurno napredovanje kroz stijenu.

Via ferrata Perunika je plod truda i rada članova Planinarskog društva Perun i zaposlenika Agencije za pustolovni turizam Iris adventures, koji su, uz financijsku podršku Općine Podstrana i Turističke zajednice Podstrana, feratu izradili u nekoliko mjeseci.

Dužina ferate je 280 metara, a od podnožja do vrha se na ovaj način prelazi 140 metara nadmorske visine. Karakteristična je po nekim eksponiranim dijelovima, vertikalnim skokovima, opremljenim skalama od dva do 20 metara visine, a po težini je označena kao srednje zahtjevna.

– Naša ferata ljudima, koji nače nisu naviknuti na penjanje po stijeni, pruža jednu drugu dimenziju, omogućava im doticaj s alpinizmom i penjanjem na jedan siguran način, a istovremeno s ferate se pruža fascinantan pogled na Split, Podstranu, otoke… – kaže vlasnik Agencije za pustolovni turizam Iris Adventures, Igor Šupić.


Šupić je s obitelji u Podstranu doselio prije osam godina i od tada neumorno radi na tome da brdo Perun, a time i Podstranu, učini poželjnom destinacijom za sve planinare, penjače i druge pustolovne turiste. Po dolasku u Podstranu priključio se PD Perun i s ostalim članovima izgradio penjalište s 40 smjerova koje rado pohode domaći i strani penjači. A onda je došla ideja o ferati.

– Na ideju smo došli u vrijeme dok u Dalmaciji nije postojala niti jedna, ali to se malo oteglo, dok smo riješili logistiku i dobili sredstva. S tim su nam pomogli Općina Podstrana i Turistička zajednica Podstrana, a na izradi su sudjelovali članovi PD Perun i zaposlenici Iris Adventuresa, većinom volonterski. – kaže Šupić i dodaje kako im sav trud i rad nije teško pao, jer svi rade prema istom cilju.– Želja nam je od Peruna napraviti izletište gdje će se moći doći penjati, ići na feratu, planinariti. Članovi PD Perun cijelo vrijeme održavaju puteve tako da je Perun baš postao jedno atraktivno mjesto za planinare pustolove nadomak Splita. To je baš jedna planina u malom, to naše brdo. – kaže Šupić.

Službeno otvorenje ferate na dan svetog Jure i Planinarskog društva Perun

Iako je ferata Perunika već otvorena za posjetitelje, svečano otvorenje će se održati uoči dana zaštitnika Podstrane svetog Jure i Dana PD Perun, 22. travnja 2018. godine. Agencija Iris Adventures i PD Perun osigurat će potrebnu opremu i iskusne vodiče koji će sve željne prelaska ferate, povesti do vrha.

Istovremeno, vodiči će voditi pješačke ture uređenim planinarskim stazama, nakon čega će se svi zajedno opustiti na livadi u hrastovoj šumi na Perunu uz glazbu, hranu i piće.

Šupić ovim putem poziva sve koji žele isprobati Peruniku da 22. travnja dođu u Podstranu i pridruže se proslavi. Onima koji feratu neće isprobati ovom prilikom, već to namjeravaju učiniti samostalno napominje da, iako je za feratu potrebna minimalna oprema, penjanje bez iste je strogo zabranjeno.

– Ferrata se može koristiti ISKLJUČIVO uz odgovarajuću opremu koju nazivamo via ferrata set, a sastoji se od penjačkog pojasa, kacige, dvije gurtne s kliještima i apsorbikom te rukavica. Penjanje bez opreme može biti jako opasno, može doći do ozljeda, pa i smrtnog slučaja. Najbitnije mi je da su ljudi svjesni toga.

Na ulazu u feratu stoji tabla s karakteristikama, zabranama, upozorenjima da se ide na vlastitu odgovornost, ali bitno je napomenuti da nekom ne padne na pamet penjati se bezveze, pošto je dosta pristupačno.- naglašava Šupić.

-PD Perun djeluje od 2004. godine, ima 60 članova i aktivni smo na svim poljima. U svrhu prohodnosti i sigurnosti, održavamo preko 20 kilometara planinarskih staza, organizirali smo dvije škole penjanja, tri Opće planinarske škole te školujemo kadrove za planinarske vodiče, a idemo i na brojne planinarske izlete.
7 naših članova ujedno su suradnici Hrvatske gorske službe spašavanja stanice Split. Izradili smo penjalište i ferratu Via Perunika, a u tijeku je obnova skloništa na vrhu Peruna. Također sudjelujemo u raznim kulturno-sportskim manifestacijama gdje smo nekoliko puta podigli penjački zid. U našim projektima podupiru nas Općina Podstrana i Turistička zajednica Podstrane. U suradnji s HGSS-om, izradili smo turističko-planinarski zemljovid Podstrane, a koji se može besplatno preuzeti u prostorijama TZ Podstrana.
Svojim cjelokupnim djelovanjem razvijamo kulturu planinarenja, sporta i zdravog življenja te doprinosimo razvoju aktivnog turizma u Podstrani.

Ovim putem vas sve pozivamo da nam se pridružite u proslavi 22. travnja i da se okušate na našoj novootvorenoj ferrati. – kazao je predsjednik PD Perun Podstrana Zvonimir Marušić.

Više informacija o ferati i brdu Perun potražite na stranicama Planinarskog društva Perun i Iris Adventures.

Moja reakcija na članak je...
Vau
2
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0