Pismo gradskog vijećnika Janici: “Kritika na rad političara postoji od pamtivijeka i tako treba i ovo shvatiti”

Gradski vijećnik stranke Pametno i kolumnist našeg portala, Renato Čupić, osvrnuo se na jučerašnja zbivanja s Janicom Kostelić

Član novog saziva splitskog Gradskog vijeća i kolumnist našeg portala, Renato Čupić, osvrnuo se na jučerašnji doček Janice Kostelić na Braču. Ćupić je napisao otvoreno pismo na svom Facebook profilu koje prenosimo u cijelosti.


“Draga Jano, jako mi je žao što su te navijači izvrijeđali. Meni bi bilo draže da našu najvišu državnu dužnosnicu dočekuju cvijećem i poklonima, bakljama podrške. Da te pozovu na čašicu vina i pohvale za tvoj rad. Da porazgovaraju s tobom o sjajnim uspjesima najbolje hrvatske sportašice svih vremena. Da im ti ispričaš kako iza tvog uspjeha stoji krvavi rad od 7. godine života, kada si spavala u prtljažniku automobilu negdje na planinama, samo da bi mogla trenirati.

Međutim draga Jano, ti si se prihvatila jedne odgovorne političke dužnosti. Na stranu to što si je dobila i prihvatila bez stručnog znanja. Na stranu što su te imenovali upravo zbog tvojih uspjeha. Mi recimo u Hajduku smo imali iste takve slučajeve. Politika imenuje neke naše legende, koji veze nemaju s poslom i naprave dugove teške više stotina milijuna kuna. Jer legendom je lako pokriti neuspjeh i neznanje kod dobrog dijela hrvatskog naroda. Naravno, istovremeno ta tiha voda koja u pozadini ima financijsku korist radi to vrlo lukavo.

Uz to, ti isti kontroliraju i medije pa se recimo navijače zbog par protestnih baklji u Francuskoj dočeka spremno na linč, dok kriminalci s lovom sjede s tobom Jano u loži. I sad smo svjesni situacije da se događa s Agrokorom državna veleizdaja pa eto nitko nije nešto posebno dreknuo.

Navijači su jedna posebna skupina ljudi. Koja puno emotivnije doživljava stvari i nepravdu oko sebe. A obožavaju Hrvatsku. Recimo dok se ekipa oko tih kriminalaca u savezu šteka oko svake ulaznice, nekog reprezentativnog dresa, navijači žicaju, voze se vlakovima u zahodima da bi izbjegli kontrole, putuju autostopom da bi stigli recimo u Azerbajdžan. Napune tribine u Francuskoj, Portugalu i Njemačkoj.

Istovremeno navijače se šikanira po Hrvatskoj. Puno teže Jano nego što se tebe verbalno izvrijeđalo. Čak je ta licemjerna klika oko i u savezu smislila i zakon koji ruši ustavna prava navijača. Zbog toga se nije odigrao onaj derbi 2014. godine. Da Jano draga, tim istim navijačima se raznim represijama namjerno radi da zakasne na utakmice pa nakon desetak pretresa putem dolaze na drugo poluvrijeme. I trpe to.


Pokušavali su navijači pjesmom pa su pokušavali riječima pa su pokušavali prosvjedom pa su pokušali i donijeli čak i legalan Zakon o sportu kroz Hrvatski Sabor.

I ništa nije pomoglo. Kriminalci i dalje vode savez. Oteli su im najdraže. Hrvatsku reprezentaciju. Oteli su uvjete za pošteni sport. I ima li išta gore na svijetu, oni se bore za poštenje i jednake uvjete, a dobiju represiju i pendrek po glavi. Oni isti koji su se još osamdesetih prvi počeli boriti protiv bivše države … i tada su dobivali pendrekom po glavi. Radi poštenja i domoljublja.Ne volim Jano nasilje i osuđujem ga, ali iz ovih par jednostavnih redaka pokušaj shvatiti da je i ovo vapaj navijača za pomoći da ih se sasluša. Da se država mora boriti za njih jer oni jesu država, a ne tih par kriminalaca koji su im oteli nogomet.

Novom gradonačelniku Andro Krstulović Opara na prvoj sjednici Gradskog vijeća ću predložiti da osnujemo Odbor za sport koji će se baviti ovom tematikom. Koji bi trebao objasniti onima u najvišem državnom vrhu za što se to navijači bore i što ih to tišti i kako to ispraviti.

Treba raditi draga Jano. I treba razgovarati draga Jano. Nisu ti momci kriminalci jer su uputili teške uvrede već postoji nešto što ih duboko tišti. Treba rješavati uzroke.

Ne žele oni deklarativno da Hajduk bude prvaka, samo žele jednake uvjete za sve. Žele da budemo k’o jedan kao u Francuskoj 1998. godine.

Kritika na rad političara postoji od pamtivijeka i tako treba i ovo shvatiti. Uvrede su bile teške, ali ipak verbalne. Razgovor, rad i djela su rješenja, a nikako policijska represija.

Budi Jano prvak kakav si bila na skijaškim stazama i ti isti momci umjesto uvredama dočekat ćete s bakljama podrške.

Priča je vrlo jednostavna ako se pravilno sagleda. ❤”

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0