Promjena vremena koja je počela još u petak, za vikend je donijela osjetno zahlađenje. Iz ljeta smo tako u jedan dan temperaturno ušli u “duboku” jesen. Snijeg je jučer padao na svim višim planinama u zemlji.

Najviše snijega palo je na Velebitu. Primjerice, jutros je na Zavižanu izmjereno 8 centimetara snijega.

Izraženi pad temperature zraka itekako se osjetio u Dalmaciji. Možemo to vidjeti i po temperaturi zraka u Splitu. Primjerice, jučer je na DHMZ postaji Split Marjan izmjereno 10,2°C što je najniža temperatura zraka izmjerena na toj postaji na datum 26. rujna u povijesti mjerenja. Službeni rujanski minimum iznosi 8,8°C, što je izmjereno 8. rujna 1971., a neslužbeni 7,4°C što je izmjereno 24.9. daleke 1931.

Dok je okolica Splita dobila obilne oborine, sam grad Split je posljednjih dana, danas do 16 sati, dobio 35 litara kiše po kvadratnom metru. Od početka godine palo je 232.7 mm, najsušnijih prvih 9 mjeseci dogodilo se 1993, kada je u spomenutom razdoblju palo 230.6 mm oborine.

Dok nam se približava nova ciklona s područja Italije, atmosfera nad Jadranom je sve nestabilnija.

U ranim popodnevnim satima na moru između Čiova i Drvenika razvila se pijavica. Trajala je desetak minuta i nije izašla na kopno.Pogledajte snimke pijavice kod Lumbarde na Korčuli:

 

 


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime