Peticiju “Svako bolesno dijete ima pravo na šansu za život” potpisalo skoro 30 tisuća građana

Provoditelji peticije "Svako bolesno dijete ima pravo na šansu za život" obratili su se premijeru Andreju Plenkoviću

Provoditelji peticije “Svako bolesno dijete ima pravo na šansu za život” obratili su se premijeru Andreju Plenkoviću nakon što je u samo četiri dana peticiju potpisalo skoro 30 tisuća građana.


– Poštovani predsjedniče Vlade RH, obraćamo Vam se u ime potpisnika peticije koju je u samo četiri dana, od podneva 15. lipnja do jutra 19. lipnja potpisalo 29.182 građana, a potpisi i dalje pristižu putem interneta. Ovako široka i brza podrška građana iz cijele Hrvatske ali i iz inozemstva zahtjevima peticije daje nam legitimitet da od Vas i Vaše Vlade u cijelosti, a posebno Ministra zdravstva, tražimo da Vlada odmah preuzme odgovornost za ispunjenje naših zahtjeva.

Peticiju su pokrenuli “SOLIDARNA – zaklada za ljudska prava i solidarnost” i “Programa ekonomsko-socijalne pravednosti Centra za mirovne studije”, a zbog akutne ugroženosti zdravlja i života sedmoro djece koja boluju od maligne bolesti neuroblastoma, a liječe se u Dječjoj bolnici Zagreb u Klaićevoj ulici. Bolnica nema na raspolaganju dodatna sredstva za nabavku novog lijeka nedavno registriranog na razini EU – no ne i u RH, što je također problem – koji im jedini povećava šanse za preživljavanje do 20 posto.

Bolnica se obratila HZZO-u radi povećanja limita za nabavku lijekova u svrhu liječenja ove djece, no dosad bezuspješno. HZZO inzistira na tome da lijek još nije registriran u Hrvatskoj, iako je moguća direktna interventna nabavka lijeka od strane same bolnice. Usput ističemo da je lijek već dostupan bolesnoj djeci u Sloveniji i Srbiji, no ne i u Hrvatskoj.
Ovaj je akutni problem u javnost iznio v.d.ravnatelja Klinike za dječje bolesti Zagreb Zoran Bahtijarević, naglasivši da je to odraz kronično preniskog mjesečnog limita za nabavku lijekova za djecu u ovoj bolnici, premalog ukupnog proračunskog izdvajanja za zdravstvo i očito nedovoljno efikasnog mehanizma hitne nabavke lijekova za rijetke bolesti u odnosu na potrebe.

U samom tekstu peticije naglasili smo, a ponavljamo i na ovom mjestu, da ovo nije humanitarno pitanje koje bi građani trebali sanirati dobrotvornim akcijama, već odgovornost države za sistemski problem nejednakosti građana u pristupu zdravstvu i nedjelotvornog planiranja i upravljanja zdravstvenim troškovima. Naši se zahtjevi odnose na gorući problem sedmoro djece, ali i na sistemski problem nejednakosti u pristupu liječenju ovisno o dijagnozi i potrebama te stoga od Vlade RH tražimo:

1. da u ponedjeljak 19.6. na izvanrednoj (telefonskoj) sjednici donese odluku o izravnoj dotaciji 10,5 milijuna kuna Klinici za dječje bolesti Zagreb za potrebe hitne nabavke novog lijeka za sedmoro malih pacijenata oboljelih od neuroblastoma izravno od proizvođača, uz hitno provođenje potrebnih procedura za uvoz lijeka u RH. Izvor financiranja svakako može biti ili proračunska pričuva ili HZZO.


2. da Vlada naloži da HZZO u najkraćem roku odobri povećanje mjesečnog limita za dodatna 2,5 milijuna kn Klinici za dječje bolesti Zagreb, i to već od narednog mjeseca.

3. da Vlada zaduži HZZO da u suradnji s Ministarstvom zdravstva i bolnicama do jeseni napravi procjenu potreba izdvajanja za izvanredne zdravstvene situacije i rijetke bolesti i osnuje Krizni zdravstveni fond od strane HZZO-a i Ministarstva zdravstva za tu namjenu sa fleksibilnijim mehanizmima dotacija za hitne i posebno skupe potrebe. Naime, očito je da aktualni mehanizmi, uključujući I Fond za skupe lijekove, pravodobno i primjereno ne odgovaraju na goruće potrebe. NOVA PRAVILA Liječnici: Lijekovi se ne smiju kupovati javnom nabavom.Želimo naglasiti da je ovo pitanje proračunskih prioriteta i da Vam je gotovo 30 tisuća građana jasno poručilo da zdravlje za sve smatraju neupitnim prioritetom financiranja u ovoj državi.

Podsjećamo na dugogodišnju praksu dodjele sredstava iz proračunske zalihe na sjednicama Vlade RH, uz vrlo šture informacije za javnost, posebno kada se takve odluke donose na zatvorenim sjednicama. Ovoga puta Vas molimo da Vlada RH sredstva proračunske zalihe dodijeli u hitnu svrhu oko koje postoji široki konsenzus u društvu te da građani i svi akteri o tome budu transparentno izvješteni. Ukoliko Vlada procijeni da je primjereniji izvor financiranja HZZO, tražimo da Vlada RG isplatu dodatnih sredstava Bolnici u ovu svrhu danas naloži HZZO-u.

Djeca u Klaićevoj ne mogu čekati da se raspetljaju proceduralne zavrzlame unutar sustava zdravstva da bi započela s liječenjem – njima to njihovo zdravlje ne dopušta. Ova Vlada može ući u povijest kao Vlada koja je ovoj djeci dala šansu za život ili kao Vlada koja se odrekla ljudskosti i trenirala proračunsku strogoću na najslabijima među nama – bolesnoj djeci“, navode provoditelji peticije u svom obraćanju.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0