PETAR VARVODIĆ TVRDI: Mjesni odbor Kamen od splitske rak rane postat će zelena oaza!

[REPORTAŽA S KAMENA] Smatramo da je zeleni Karepovac budućnost grada kada je sportski i rekreativni sadržaj u pitanju - na tolikoj površini mogu se izgraditi brojni sadržaji koji bi bili na raspolaganju svim građanima - kaže predsjednik Mjesnog odbora u reportažnom obilasku Kamena


Iako se često spominje pod istim nazivom: KamenŠine, za one koji dovoljno ne poznaju najveći dalmatinski grad, treba kazati da se radi o dva splitska predjela. Naime, dok su Šine najistočniji splitski gradski kotar. Kamen koji je fizički spojen sa Šinama je prvi istočni splitski mjesni odbor.


Administrativno pripada Gradu Splitu kao jedan od njegovih mjesnih odbora, a to su Slatine, Žrnovnica, Kamen, Donje Sitno, Gornje Sitno, Srinjine i Stobreč. Kamen je naselje koje se nalazi istočno od Splita, zapadno od Žrnovnice i istoimene rijeke, jugoistočno od Solina, Mravinaca i Kučina i sjeverno od Stobreča.

Kamen je mjesni odbor koji svakodnevno raste, te ima sve više stanovnika, te se uz starosjedioce, u  njemu naseljava više mladih obitelji. O svemu tome, ali i o dosta drugih stvari, porazgovarali smo na “licu mjesta” s Petrom Varvodićem, mladim predsjednikom Mjesnog odbora Kamen. Ovaj diplomirani inženjer računarstva, inače, zaposlen je u Gradskom društvu Crvenog križa Split.

Pa, dobro, kako mislite mislite privući još mladih obitelji na Kamen, kako to rade i susjedi s Kile i Mejaša? –  bilo je prvo pitanje koja smo uputili Petru Varvodiću. Te dobili konkretne odgovore…

– Unatoč brojnim komunalnim i infrastrukturnim nedostacima, Kamen je mjesto u kojem su zadnjih godina brojne mlade obitelji izgradile svoj dom. Tu su pronašli mir, sigurno mjesto za svoju djecu i zaista mirno i dobrosusjedsko okruženje, gdje su bilo kakvi incidenti rijetki i izolirani slučajevi.

Već sada stvaraju se uvjeti za kvalitetniji i sadržajniji život: nakon 60 godina bacanja smeća na rub kamenskih polja na kojima je nastao Karepovac krenula je sanacija koja je već sada uvelike promijenila i vizuru naselja i kvalitetu života, a tek će zatvaranjem i ozelenjivanjem taj prostor od rak rane postati zelena oaza – naš mali Marjan. Jesu li u planu otvaranja novih postrojenja na Kamenu, gdje bi ljudi radili, kako bi bilo lakše odgajali obitelji?

–  S obzirom da se gotovo čitavi prostor TTTS-a nalazi na teritoriju MO Kamen, tu ujedno leži i najveći potencijal u gradu što se tiče aktiviranja i rekonstrukcije postojećih te izgradnje novih većih postrojenja.Osim toga, potencijal vidimo i u brojnim tvrtkama, obrtima i obiteljskim gospodarstvima koji se nalaze u samom naselju i u kojima su brojni mještani pronašli svoje radno mjesto.

Idu nove ceste, ulična rasvjeta…

Najveći projekti su tek pred nama, a jedan od najvažnijih gotovo pred realizacijom – projekt izgradnje vodovodno – kanalizacijske mreže u fazi je odabira izvođača radova i nadamo se da će već u proljeće prvi bageri na Kamenu označiti početak do sada najvećeg i najopsežnijeg infrastrukturnog investiranja u naselje koje će osim same kanalizacije i vode obuhvatiti i sanaciju kompletno svih prometnica, nove ulične rasvjete te promjenu popratne infrastrukture poput elektroenergetske i telekomunikacijske mreže – kazuje nam Petar Varvodić.

Slaže se s nama kako je pitanje prometne infrastrukture jedno od temeljnih za stanovnike Kamena.

–  Najavljeno raspisivanje natječaja za izgradnju ceste na dionici Čvor Mravince – TTTS su u dijelu od čvora na Karepovcu do čvora na TTTS-u s jedne strane, zatim produžetak Vukovarske ceste s druge strane te njihovo spajanje cestom Put Kamena prometna  rješenja koja će direktno odrediti budućnost razvoja ne samo našeg naselja nego i čitavog istoka grada.

Jedan od najljepših vidikovaca

Tu su i projekti rješavanja prometnih čepova i problema s parkingom u centru naselja koji će stvoriti temelje za revitalizaciju starog naselja i Kamenske gradine kao turističkog potencijala i izletišta s jednim od najljepših vidikovaca u gradu.

Nedavno se digla medijska frka zbog dopuštanja držanja domaćih životinja na Kamenu, kao i na području Žrnovnice, Srinjina, Donjeg Sitnog i Gornjeg Sitnog?

–  Prije desetak i više godina to ne bi bilo nikakvo iznenađenje, jer ne tako davno gotovo da i nije bilo domaćinstva na Kamenu koje nije držalo neke od domaćih životinja, uglavnom pernatih.

Danas je ta slika ipak poprilično izmijenjena, kućnih ljubimaca ima, ali domaćih životinja zaista malo i rijetko, ali nemamo ništa protiv odluke Grada da mještani na rubovima naselja mogu držati domaće životinje, naravno, prema zadanim uvjetima i pravilima kako se to ipak ne bi negativno odrazilo na kvalitetu života mještana koji žive u blizini.

Čopori pasa dolazili do kuća

Osobno ste više puta prosvjedovali zbog velikog broja psa lutalica. Kako ih riješiti, kakva je tu suradnja s Komunalnim redarstvom?

–  Psi lutalice u samom naselju nisu problem jer se taj čopor nikada nije ni pojavljivao u naselju nego na njegovim rubnim dijelovima, gdje su u potrazi za hranom znali doći i do obiteljskih kuća, ali su zapravo najveći dio vremena bili na potezu od Karepovca do TTTS-a zbog velike količine ilegalno bačenog otpada gdje su tražili hranu.

Kako je to području zbog makadamskih staza omiljeno mjesto za šetnju, trčanje i biciklizam brojnih građana, ogroman sigurnosni problem i ugroza za građane predstavljali su njihovi bliski susreti s čoporom zbog čega je zaista bilo nužno da se taj čopor uhvati.

Komunikacija u tom smislu s Komunalnim redarstvom grada Splita kao i vezanim službama je zaista bila na jako visokom nivou i akcije koje su se poduzimale u više navrata naposljetku su dovele do potpunog rješavanja tog problema. Naravno, sigurno će se s vremenom nastajati novi čopori sve dok se to područje ne urbanizira, a Karepovac kompletno zatvori, a do tada ćemo pratiti situaciju i reagirati prema svakoj dojavi – kaže Petar Varvodić.

Proširena osnovna škola

S kojim pričamo i o tome kako je zgrada Osnovne škola Kamen konačno proširena.

– Škola nam je nakon 25 godina trosmjenskog rada proširena s gotovo dvostrukim kapacitetom, a igralište je dobilo brojne sadržaje za sve uzraste: dječje igralište, cageball teren, street workout park, umjetnu travu na nogometnom igralištu, balotaški zog, prostor za druženje (stolovi i klupe, roštilj), reflektore, nove ograde, vodu, i na tome ne mislimo stati.

Jer, radi se zasigurno o jednom od najkvalitetnijih športsko – rekreacijskih centara u gradu na kojem u doslovno svako doba dana možete pronaći rekreativce svih uzrasta.

Na Kamenu se, vidimo, grade i drugi sportski tereni. Hoćete li ograničiti smještaj pustih skladišta koje su ovdje prije bile najveća postrojenja?

– Taj skladišni dio, prostor TTTS-a, treba ostati gospodarska zona čiji je potencijal zasigurno puno veći od onoga što sada predstavlja. Smatramo da će se realizacijom nadolazećih prometnih rješenja taj prostor uvelike oplemeniti i tek pokazati sav svoj potencijal i važnost za naš grad.

S druge strane smatramo da je zeleni Karepovac budućnost grada kada je sportski i rekreativni sadržaj u pitanju – na tolikoj površini mogu se izgraditi brojni i raznovrsni sportski sadržaji koji bi bili na raspolaganju svim građanima, zelen poput Marjana ali s puno više igrališta n otvorenom za sve vrste sportova.

Što se nas lokalno tiče, prostor Športsko – rekreacijske zone na kojoj je i ŠRC Kamen sa svojim sadržajem pruža mogućnost svim mještanima da provedu kvalitetno vrijeme uz sport i rekreaciju, s tim da ima dovoljno prostora i za druge sadržaje.

Što više zelenih površina

Ali bez obzira na to, zbog konfiguracije tla i velikog prostora koje naše naselje obuhvaća želja nam je da napravimo što više malih zelenih površina koje bi opremili s nekoliko dječjih sprava, klupicom, stablom i tako obogatili naše naselje.

Prije samo šest godina na području čitavog naselja nismo imali jednu dječju spravu, danas imamo dva velika i dva mala igrališta, i planove za izgraditi još nekoliko takvih.

Predviđate li  otvaranje još sadržaja za ovdašnje (nove) žitelje, koji je sve više? Nisu dovoljna samo vrtići, škole, i igrališta…

– Pozdravljamo sve ideje i planove koji idu u smjeru otvaranja novih i poboljšanja postojećih sadržaja čime se zasigurno povećava i kvaliteta života. Upravo na tom tragu Mjesni odbor u suradnji s Kulturno-umjetničkim društvom Kamen, Sportskim društvom Kamen te župom koja je vrlo aktiva zadnjih godina radi na poboljšanju i raznolikosti ponude kako u sportskom tako i u realizaciji kulturnih i zabavnih događanja.

U kulturnom smislu pokrenuli smo Susrete klapa koji su se održali zadnjih pet godina, a u mjestu imamo najstariju aktivnu klapu u državi, 62. godine staru klapu Kamen, tu su i 92 godine stari Pučki pivači, a povijest dobre pisme na Kamenu nastavljaju i mladi u Zboru Mihovil kao i u dječjim i mješovitim crkvenim zborovima.

Imamo i školu klavira i gitare, a od prošle godine i Masterclass Sasso – desetodnevnu međunarodnu školu klasične glazbe uz koncerte klasične glazbe.

Vidljiva je odlična suradnja s Gradom Splitom. Namjeravate li je nastaviti ako za gradonačelnika dođe Vice Mihanović iz HDZ-a?

– Trenutna suradnja s aktualnom gradskom vlasti na čelu s gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom, njegovim suradnicima i gradskim tvrtkama je takva da Kamen slobodno možemo podijeliti na razdoblje prije i nakon njihovog dolaska.

Svi realizirani projekti i oni koji tek dolaze višestruko su veći od svih dosadašnjih ulaganja, a moramo spomenuti i pohvaliti kvalitetu rada i usluga kako gradskih tvrtki tako i velike većine koncesionara.

Borba za bolji Kamen neće prestati

Što se nas tiče, borba za bolji Kamen i bolju kvalitetu života svih mještana neće prestati bez obzira na buduću gradsku vlast. A isto tako smo sigurni da će građani prepoznati sve do sada učinjeno i ogroman trud koji je uložen.

Vice Mihanović, s kojim od prvog dana imamo vrhunsku suradnju na razini susjednih kotareva, od zajedničke borbe kako za Karepovac, tako i za drugu komunalnu problematiku, kao osoba koja s jedne strane razumije potrebe i problematiku od najniže kotarske razine, a s druge strane ima jasnu viziju za budućnost i razvoj grada, ima našu bezrezervnu podršku!


Moja reakcija na članak je...
Vau
41
Haha
5
Hagić
8
Hmmm
1
Plač
0
Grrr
1
Molim?
1

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime