PAMETNO PREDLAŽE PLAN POMOĆI KRAJEVIMA STRADALIMA U POTRESU Pomozimo Baniji s milijun kuna kroz idućih pet godina

Pametno za Split i Dalmaciju predlaže da Grad Split kroz idućih 5 godina izdvaja po milijun kuna godišnje za pomoć krajevima Banije stradalima u potresu kako bi dao svoj doprinos brzoj i kvalitetnoj obnovi ovog već od prije siromašnog i nerazvijenog dijela Hrvatske


Hrvatska je svoj čuveni “ravnomjeran regionalni razvoj” započela još prije 24 godine, no on je još uvijek daleko od ikakve ravnomjernosti.


– Ovaj potres je na brutalan način u fokus javnosti stavio činjenicu ogromnih razlika u kvaliteti života samo 50-ak kilometara od metropole. Dok se Banija bori s preživljavanjem u blatu, po Zagrebu gledamo desetke milijuna kuna uloženih u fontane, mramorne ceste i žičaru, a u Splitu je novac bačen na milijunske proslave, koncerte, izmišljene natječaje i neuspjeli metro. Pravo je vrijeme da osvijestimo činjenicu kako je ovom najsiromašnijem dijelu Hrvatske potrebna intenzivna pomoć cijele zemlje, ne samo danas, ne samo idućih nekoliko mjeseci, već idućih nekoliko godina kako bi se obnovili domovi, ali i infrastruktura neophodna za normalan život – upozorila je Kristina Vidan, predsjednica stranke Pametno za Split i Dalmaciju.

Promatrajući zbivanja u Baniji nakon potresa lako je zaključiti da je sad pomoć intezivna, možda i pretjerana u nekim aspektima poput količine hrane i odjeće. Fokus javnosti će trajati još kratko vrijeme, a po dosadašnjim iskustvima kada su u pitanju katastrofe, nakon toga će nastradali biti zaboravljeni i od javnosti i od sustava koji bi im dugoročno trebali pomagati.

– Kako se ovdje radi o izuzetno siromašnim krajevima, pomoć će im biti još dugo potrebna i zato smo Gradskom vijeću predložili donošenje odluke kojim bi Grad Split iz proračuna izdvajao milijun kuna godišnje u trajanju od barem pet godina, kao svoj doprinos obnovi, ali i ravnomjernijem regionalnom razvoju. Kad bi naš primjer slijedilo barem nekoliko drugih gradova i općina, od njih 556, obnova bi bila brza i efikasna – objasnio je razloge svog prijedloga Sani Mardešić, vijećnik Pametnog.

Nakon obnove na državi je odgovornost da zakonskim okvirom stvori ekonomski rast koji bi doista i vratio život u danas porušene krajeve jer ako tamo za 10-ak godina neće biti nikog, onda nismo napravili ništa – zaključila je Vidan.

Moja reakcija na članak je...
Vau
3
Haha
1
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime