Kasni se i s odobrenjem posebnih razrednih skupina za djecu s teškoćama u razvoju. Nakon nekoliko godina uspješno organiziranih programa obrazovanja s pomoćnicima u nastavi i u posebnim razrednim skupinama ove je godine nastao kaos zbog promjena Pravilnika o pomoćnicima i kašnjenju Ministarstva u odobravanju pomoćnika i posebnih skupina.

– Nova školska godina umjesto Cjelovite donosi Krnju kurikularnu reformu nazvanu Škola za život. Za kakav život je to škola govori jedna tužna sličica koja se dijeli društvenim mrežama, dječaka s teškoćama u razvoju, koji ispred škole i plače jer mu Ministarstvo nije odobrilo pomoćnika u nastavi pa ne može na nastavu. Takvih dječaka i djevojčica je na stotine danas u Hrvatskoj – kaže Marijana Puljak, predsjednica Pametno. Šokirana je, nastavlja dalje, ovakvim nemarnim odnosom Ministarstva prema ovoj najranjivijoj skupini djece.

Svi dionici su odradili svoj posao na vrijeme kažu u stranci Pametno. Škole su predale zahtjeve, udruge su upozoravale tijekom cijele godine da treba riješiti cijeli sustav, sudjelovale u raspravi oko novog Pravilnika o pomoćnicima u nastavi, obećavalo se iz Ministarstva da će sve biti spremno do početka školske godine no, evo rezultata, djeca plaču pred školom. Mnogi roditelji do jučer nisu znali da li će njihovoj djeci biti odobreni pomoćnici, a nikakve obavijesti nema ni kako će se provesti proces prilagodbe i osamostaljivanja za onu djecu koja su do jučer išla s pomoćnikom na nastavu.

– Ministrice, je li vas sram? Koliko je ovo bilo teško odraditi na vrijeme? Koliko nemarni morate biti da ovo propustite napraviti na vrijeme. Ovo su najranjiviji među nama. Do kad će trajati agonija ove djece i njihovih roditelja? Možete li pogledati u oči ovom dječaku i svoj djeci koju ste iznevjerili? Što im možete uopće reći? Opravdanja nema, a za isprike je kasno. Udruge i građanske inicijative traže ostavku odgovornih. Možemo im se samo pridružiti, ali znamo kako je odgovornost nepoznata riječ u ovoj vjerodostojno neodgovornoj Vladi – završava Marijana Puljak.