Građani Vele Luke promatrali su tijekom ponedjeljka glavatu želvu koja je ušla duboko u 5 NM dug zaljev i zbog dezorjentiranosti i slabosti neko vrijeme plivala ispred rive.

Uočena je u području Bada, tj. trenutnog gradilišta Luka nautičkog turizma Vela Luka. Ispostavilo se da je zaštićena kornjača ozlijeđena, pa su članovi Društvo sportskih ribolovaca i ronioca Zubatac Vela Luka odmah izišli na teren.

– Obavijestila sam tajnicu DSRR Zubaca, krenuli smo u akciju traženja, a sve prema uputama veterinara Sergeja Vilovića iz Korčule. Pridružili su nam se još neki članovi Zubaca. Ustanovljeno je da je životinja ozljeđena, pa smo je izvadili, utoplili i pripremili za put. Sutra će bit stavljena na trajekt za Split, tamo dočekana i dalje ide u Centar za oporavak morskih kornjača u Pulu. Koliko sam čula od ljudi, ona je već ujutro tamo plivala, kako je došla nemamo pojma. Na njoj se vide neke ozljede ali još uvik je živa i nadamo se da će prežjeti – rekla je za Morski.hr Anđela Šćepanović, članica DSRR Zubatac.

Informacije su se doznale iz Udruge Likovno stvaralaštvo Vele Luke i DSRR “Zubatac”. Oni su se udružili u sklopu projekta “Reciklaža u Ambalaži” koji govori upravo o problemu ugroženosti glavatih želvi uslijed ljudskog djelovanja.

Doznaje se da je na Korčuli pronađena još jedna želva, ali nažalost nije bila živa.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime