Svečana dodjela Nagrade za znanost Sveučilišta u Splitu za 2019. godinu održana je u petak 31. siječnja na Ekonomskom fakultetu. Svečanosti su nazočili rektor Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Dragan Ljutić s prorektorima, Luka Brčić, zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije, Mate Omazić, pročelnik Službe za društvene djelatnosti Grada Splita, predstavnici Senata Sveučilišta u Splitu, članovi akademske zajednice, studenti te ostali uvaženi gosti.

Nagrada je pripala najproduktivnijim znanstvenicima čiji je rad značajno pridonio prepoznatljivosti Sveučilišta u Splitu u znanstvenoj izvrsnosti, a osnovni kriterij za dodjelu bio je znanstvena produktivnost autora iskazana u Web of Science Core Collection i Scopus bazama u 2018. godini.

Lista je napravljena prema znanstvenim područjima pri čemu prošlogodišnji dobitnici, bez obzira na postignute rezultate u 2018. godini, nisu mogli sudjelovati. Na osnovu šire liste, napravljena su uža povjerenstva, za svako pojedino područje, koja su sačinjavali prodekani/zamjenici pročelnika nadležni za znanost na pojedinoj sastavnici koja ima znanstvenike iz dotičnog znanstvenog područja.

Svako pojedino povjerenstvo primijenilo je dodatne kriterije znanstvene izvrsnosti i predložilo određeni broj predloženika za Nagradu, sukladno ukupnom broju znanstvenika iz pojedinog područja, vodeći računa o uvažavanju doprinosa i specifičnosti te poticanju razvoja svih znanstvenih područja.

Senat Sveučilišta u Splitu usvojio je listu 19. prosinca 2019.

O značaju Nagrade najproduktivnijim znanstvenicima za splitsko sveučilište na svečanosti je govorio rektor Ljutić kazavši kako trebamo biti ponosni kada vidimo koliki je naš utjecaj i doprinos razvoju znanstvene misli i tko sve radi na našem sveučilištu, a riječ je o ljudima koji su u vrhu svjetske znanosti i objavljuju svoje radove u najprestižnijim časopisima.

Zahvaljujući današnjim laureatima, kao i svim ostalim našim djelatnicima splitsko sveučilište je u rangu najboljih europskih i svjetskih obrazovnih ustanova, naročito ako se uzmu u obzir zemlje poput Njemačke, Francuske ili Kine koji imaju puno veći broj sveučilišta. Uspjeli smo se plasirati i na Šangajsku listu i to na otprilike 600. mjesto, od ukupno 20000 sveučilišta koja su ušla u konkurenciju – kazao je rektor Ljutić naglasivši kako smo ujedno, prema znanstvenoj produkciji i citiranosti, najbolji u državi, a to možemo zahvaliti vrlo visokim kriterijima koje smo postavili.

Čestitavši nagrađenima, rektor je poručio kako su upravo oni i naši studenti, najbolji ambasadori Splita, županije i države te da stoga očekuje još značajniju potporu lokalne uprave.

Čestitke su uputili i pročelnik Mate Omazić i zamjenik župana Luka Brčić, a u ime nagrađenih zahvalio se prof.dr.sc. Nikola Godinović.

Prije svega bih čestitao mladim nagrađenim  kolegama jer je u njima budućnost, stoga smatram da je najisplativije ulaganje upravo ono u mlade perspektivne ljude. Zajedno smo pak stavili splitsko sveučilište na svjetsku znanstvenu kartu – rekao je Godinović poručivši kako Sveučilište treba stremiti interdisciplinarnom obrazovanju i poticati znatiželju, kreativnost i maštu jer upravo je to ono što pokreće razvoj i društvo.

U glazbenom dijelu programa sudjelovao je gudački kvartet u sastavu: Ana Tošić D’Ambra i Dakica Sanko – violine, Damiano Cosimo D’Ambra – viola i Dubravko Geić – violončelo

 

U PODRUČJU BIOMEDICINE I ZDRAVSTVA nagrađeni su:

Ana Marušić s Medicinskog fakulteta

Katarina Vukojević s Medicinskog fakulteta

Ivan Galić s Medicinskog fakulteta

 

U PODRUČJU BIOTEHNIČKIH ZNANOSTI nagrađena je:

Merica Slišković s Pomorskog fakulteta

U PODRUČJU DRUŠTVENIH ZNANOSTI nagrađeni su:

Jozo Čizmić s Pravnog fakulteta

Goran Kardum s Filozofskog fakulteta

Damir Sekulić s Kineziološkog fakulteta

Blanka Škrabić Perić s Ekonomskog fakulteta

U PODRUČJU HUMANISTIČKIH ZNANOSTI  nagrađen je:

Brian Daniel Willems s Filozofskog fakulteta

U INTERDISCIPLINARNOM PODRUČJU nagrađen je:

Nikša Jajac s Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije

U PODRUČJU PRIRODNIH ZNANOSTI nagrađeni su:

Ivica Ljubenkov s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta

Leandra Vranješ Markić s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta

U PODRUČJU TEHNIČKIH ZNANOSTI nagrađeni su:

Dragan Poljak s Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje

Jure Radnić s Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije

Nikola Grgić s Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje

U KATEGORIJI VELIKE KOLABORACIJE nagrađen je:

Nikola Godinović s Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje

MEĐU ZNANSTVENIM NOVACIMA, ASISTENTIMA I POSLIJEDOKTORANDIMA nagrađeni su:

Goran Kuvačić s Kineziološkog fakulteta NAGRADU ĆE PREUZETI MIRA KUVAČIĆ (majka)

Ivo Marinić-Kragić s Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje

Tomislav Rončević s Prirodoslovno-matematičkog fakultetaKomentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime