Koncertom kvarteta flauta ‘Image’, kojeg čine sjajne flautistice Marija Bašić Markotić, Mila Lapov, Ana Vrvilo te Antonia Mikas, u subotu 10. listopada 2020. godine započinje jedanaesta MAGsezona 2020/2021.

Kvartet flauta ‘Image’ djeluje od 2013. godine kada je prvi put nastupio u okviru 4. MAGfestivala u Muzeju grada Splita. U veljači 2016. godine održale su zapažen samostalni koncert u Pinakoteci samostana Gospe od Zdravlja. Sve članice danas su nastavnice u osnovnim i srednjim glazbenim školama.

Na koncertu koji započinje u 19:30 sati u Sveučilišnoj galeriji “Vasko Lipovac” (Ulica Ruđera Boškovića 31), splitska publika će imati prilike uživati u djelima: E. Griega, E. Bozza, M. Mowera i C. McMichael.

Organizator koncerta je Udruga mladih akademskih glazbenika (MAG), a suorganizator koncerta je Sveučilište u Splitu.

Pokrovitelj MAGsezone je Grad Split, a ulaz na koncert je slobodan.Pridržavajući se svih mjera preporuka Nacionalnog stožera, prilikom dolaska u Sveučilišnu galeriju mole se svi posjetitelje da nose zaštitne maske te da se drže propisane fizičke distance od 2 metra.

Već više puta nagrađivane

Evo i kratkih biografija mladih glazbenica.

Marija Bašić Markotić diplomirala je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Thea Tabake, a magistrirala na Conservatorio & Svizzera Italiana u Luganu (Švicarska) u klasi prof. Maria Ancillottia i njegovog asistenta Stefana Parrina. U akademskoj 2003./2004. godini dodijeljena joj je stipendija Raiffeisen banke (Lugano) kao najzaslužnijem studentu.

Usavršavala se na raznim međunarodnim seminarima pod vodstvom vrsnih pedagoga (L. Kovacsa, Susan Milan, V. Prats). Surađivala je sa Simfonijskim puhačkim orkestrom HRM u Splitu, a kao članica Svjetskog orkestra mladih “Jeunesses Musicales del Mondo” je bila na turneji po Njemačkoj, Maleziji, Indoneziji i Tajvanu (2002.-2003.). Usavršavala se 2001. na glazbenoj akademiji u Pragu u klasi prof. J. Valeka. Surađuje s orkestrom HNK Split te Mandolinskim orkestrom Sanctus Domnio. Nastavnica je flaute u Glazbenoj školi Josipa Hatzea u Splitu.

Mila Lapov maturirala je flautu u klasi Danija Bošnjaka u Splitu, a diplomu je stekla na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi Marine Novak 2004. godine. Iste se godine zaposlila kao profesorica flaute u Glazbenoj školi Josipa Hatzea u Splitu. Dobitnica je brojnih nagrada na Državnim natjecanjima studenata glazbe i plesa (1. nagrada 1994. i 2000., 2. nagrada 1998. i 5. nagrada 1996). Kao članica Međunarodnog simfonijskog orkestra mladih pod ravnanjem Igora Corettia nastupala je u Italiji, Austriji, Mađarskoj, Češkoj i Sloveniji.

Osvojila je 2. nagradu na prvom Državnom natjecanju za studente duhače u Varaždinu 2004. godine. Surađivala je s Hrvatskim komornim orkestrom i Orkestrom splitskog narodnog kazališta. S gitaristom Josipom Dragnićem čini duo Allegro koji je u pet godina djelovanja održao preko pedeset samostalnih koncerata, a za koncert održan u prosincu 2009. godine u Maloj dvorani “Vatroslav Lisinski” nagrađen od strane Hrvatskog društva glazbenih umjetnika diplomom “Darko Lukić”. Mila se redovito usavršava na seminarima poznatih flautista današnjice u Hrvatskoj i u inozemstvu.

Ana Vrvilo je osnovnu glazbenu školu “Lovro pl. Matačić” završila u Omišu u klasi prof. Danija Bošnjaka i Sande BlaževićRadica, a srednju glazbenu školu “Josip Hatze” u Splitu u klasi prof. Mile Lapov. Godine 2012. magistrirala je flautu na Umjetničkoj akademiji u Splitu u klasi prof. Ane Domančić – Krstulović. Tijekom školovanja sudjelovala je na brojnim regionalnim i državnim natjecanjima. Kao članica kvarteta flauta održala je koncerte diljem Hrvatske (Zagreb, Slavonski brod, Split, Solin). Djelovala je i kao član Međunarodnog orkestra mladih u Neummarktu (Njemačka, 2004.).

Usavršavala se kod svjetski priznatih pedagoga (K. Šantl – Zupan, F. Renggli, R. Ghianni, S. Carreddu, M. Debeljak, M. Zupan). Od 2008. godine honorarno radi u glazbenoj školi u Omišu, gdje je od 2012. stalno zaposlena. Od 2013. godine članica je Omiškog baroknog ansambla.

Antonia Mikas 2000. godine upisala je Glazbenu školu Josipa Hatzea u Splitu, smjer flauta, u razredu prof. Snježane Bosotina. Nakon četiri godine nastavlja učiti u klasi prof. Marije Bašić Markotić. Uz srednju glazbenu školu završava i opću gimnaziju „Marko Marulić“ u Splitu. Diplomirala je 2015. godine s odličnim uspjehom na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Marine Novak.

Sudjelovala je na raznim natjecanjima i dobitnica je mnogobrojnih nagrada. Nastupala je na festivalu moderne glazbe Muzički biennale Zagreb kao solist te u izvedbama opera “Slavuj” Igora Stravinskog (2012.) i “Madame Buffault” Borisa Papandopula (2015.) uslijed čega je postala dobitnica dviju Rektorovih nagrada. Kao solistica, nastupala je s Društvenim orkestrom Hrvatskog glazbenog zavoda, a surađivala je i sa Zagrebačkim puhačkim triom. Nastavnica je flaute u Glazbenom odjelu OŠ Stjepana Basaričeka u Ivanić-Gradu.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime