Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

Ovo je najsočniji čokoladni kolač. Postoji nekoliko tajni kako da ispadne savršeno

Evo trikova da napravite savršen brownie
D.D. / Foto: Pixabay1. listopada 2024. 09:24
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Brownie je najpopularniji američki čokoladni kolač, a spaja teksturu kolača i keksa. Iako se prvi recept pojavio krajem devetnaestog stoljeća, desert je postao popularan tek u dvadesetom.

Jedna od teorija o tome kako je kolač nastao kaže da je kuhar slučajno zaboravio dodati prašak za pecivo u čokoladni kolač, što je rezultiralo gušćim desertom i teksturom kakva još nije bila poznata u kolačima. Ako ste ih pripremali kod kuće, znate koliko su jednostavni za pripremu, ali i koliko je lako pogriješiti u pripremi ili pečenju i dobiti sasvim drugačiju teksturu od željene.

Brownieji dolaze u raznim varijantama, od gustih i "žvakaćih" do laganih i prozračnih, a sve ih karakterizira bogata čokoladna baza i tanka, lagano raspucana i hrskava površina. U nastavku pročitajte nekoliko ključnih "tajni" za postizanje idealne teksture i bogatog okusa.

1. Vrsta čokolade
Kvalitetna čokolada osnova je svakog dobrog brownieja, a preporučuje se koristiti tamnu čokoladu s visokim udjelom kakaa (najmanje 70%). Nastojte koristiti čokoladu sa što manje šećera kako bi kolaču dala intenzivan okus.

2. Maslac umjesto ulja
Osim što kolaču daje dublji okus, važan je i za bogatiju teksturu, daje mu kremoznost, a i zaslužan je za stvaranje tanke, hrskave korice na površini.

3. Manja količina brašna
Korištenje manje brašna daje gušće i sočnije brownieje, dok će ih previše brašna učiniti suhima. Manja količina brašna pomaže i u zadržavanju vlage, tako da će brownie biti sočan danima.

4. Ne pecite ih dugo
Jedno od najvažnijih pravila je završavanje pečenja dok je brownie još lagano nedopečen u sredini, kad se vadi iz pećnice. Dok se hlade, nastavit će se peći i tekstura će otvrdnuti, pa je bolje izvaditi ih iz pećnice dok su još meki.

5. Temperatura pečenja
Uvijek ih pecite na nižoj temperaturi (oko 160 stupnjeva) jer ih niža temperatura neće isušiti, odnosno ostat će vlažni i mekani.

6. Dodajte sol
Uvijek dodajte malo soli kako bi se sladak okus izbalansirao, odnosno produbio i naglasio.

7. Hlađenje
Brownieju treba barem pola sata odmora prije rezanja - nikako ga nemojte rezati dok je još vruć jer mu je unutrašnjost izrazito meka i kolač će se raspasti. Tek hlađenjem dobiva stabilnu teksturu i hrskavu površinu.

Brownie je jedan od onih praktičnih kolača koji se brzo pripremaju, a ako se pravilno čuvaju, ostaju meki i sočni oko tjedan dana. Najbolji su ako se čuvaju na sobnoj temperaturi (neće otvrdnuti), a tako mogu trajati 3-4 dana u hermetički zatvorenoj posudi, što će pomoći da zadrže vlažnost.

U hladnjaku može trajati oko tjedan dana, ali će mu tekstura biti malo gušća zbog hladnoće - uvijek ih možete izvaditi iz hladnjaka i pričekati da se ugriju. U zamrzivaču ih možete držati do 3 mjeseca, a odmrznuti ih možete na sobnoj temperaturi, piše Index.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
7
Haha
2
Nice
19
What?
1
Laž
2
Sad
1
Mad
4
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Sutra se igra utakmica visokog rizika, policija izdala niz upozorenja - evo kako se navijači Hajduka moraju ponašati
3
min
Sutra se igra utakmica visokog rizika, policija izdala niz upozorenja - evo kako se navijači Hajduka moraju ponašati
Sveti Nikola dolazi u Božićno selo Gornji Dolac!
19
min
Sveti Nikola dolazi u Božićno selo Gornji Dolac!
Drugi dan konferencije Sigurnost povijesnih gradova: naglasak  na korporativnoj sigurnosti, kritičnoj infrastrukturi i zaštiti luka
28
min
Drugi dan konferencije Sigurnost povijesnih gradova: naglasak na korporativnoj sigurnosti, kritičnoj infrastrukturi i zaštiti luka
Sjećanje na Zdravku Krstulović: 22 godine bez najveće splitske glumice
40
min
Sjećanje na Zdravku Krstulović: 22 godine bez najveće splitske glumice
U ponedjeljak kreću radovi u jednoj solinskoj ulici, pogledajte kako će se prometovati
1
sat
U ponedjeljak kreću radovi u jednoj solinskoj ulici, pogledajte kako će se prometovati
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
    Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
    5. prosinca 2025. 01:34
  • Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
    Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
    5. prosinca 2025. 01:49
  • 'Procurila' nezgodna fotografija suca za derbi Hajduk-Dinamo: Navijači zabrinuti zbog moguće pristranosti
    'Procurila' nezgodna fotografija suca za derbi Hajduk-Dinamo: Navijači zabrinuti zbog moguće pristranosti
    4. prosinca 2025. 18:31
  • Anka Đikić o ozlijeđenom policajcu: "Spasio me od prijetnji, i toj osobi je htio pomoći"
    Anka Đikić o ozlijeđenom policajcu: "Spasio me od prijetnji, i toj osobi je htio pomoći"
    4. prosinca 2025. 21:16
  • Sin političarke iz Dalmacije pretukao oca, htio je da mu prepiše dio kuće
    Sin političarke iz Dalmacije pretukao oca, htio je da mu prepiše dio kuće
    5. prosinca 2025. 14:19
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.