Svečanošću na Gripama, otvoren je četvrti po redu Mediteranski festival knjige. Splićani i svi posjetitelji tako će sve do nedjelje moći uživati u bogatoj nakladničkoj ponudi i čak deset tisuća naslova, za svačiji ukus, a rekli bismo, i svačiji džep. Ovaj jedinstveni sajam festivalskog tipa, koji godinama promiče knjigu, kulturu čitanja ali i kulturni identitet Splita i okolice, održava se u izazovnim okolnostima, ali uz sve mjere predostrožnosti i zaštite koje izlagačima i posjetiteljima jamče sigurnost i užitak druženja u pravom malom carstvu knjige.

– Hvala svima na hrabrosti, odlučnosti i odgovornosti. S takvim smo pristupom odlučili naš Festival učiniti ‘pokaznom vježbom’ i primjerom kako kultura i ekonomija mogu pronaći svoj prostor i u uvjetima pandemije. Kultura je dio svakodnevice i najbolji odgovor kada propitujemo izazove života – kazao je Slavko Kozina, predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara pri HGK, organizatora ovog prvog cjelovitog sajma knjige koji se održava u okolnostima ‘novog normalnog.

I splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara izuzetno je zadovoljan odgovornošću i predanošću svih uključenih u realizaciju ovogodišnjeg po mnogočemu ‘povijesnog’ Festivala.

– Iznimno je važno da smo održali kontinuitet jedne od najomiljenijih manifestacija u Splitu. Uspješnom organizacijom Splitskog ljeta i Festivala mediteranskog filma dokazali smo da odgovorno prihvaćamo ‘novo normalno’ ali se ne odričemo bitnih segmenata života, osobito kulture. Uvjeren sam da ćemo i nakon ovog događaja pokazati da se uspješno prilagođavamo novim okolnostima, u maniri prkosnih i nesalomljivih Dalmatinaca, kakav je u najboljem smislu bio Sv. Jere, čovjek kojemu posvećujemo dio Festivala, a koji nam je knjigu učinio osnovnim alatom u stvaranju civilizacije znanja i čitanja. Ohrabreni porukama Marulićeve Judite, mi smo pozvani da obranimo knjigu i ljubav prema knjizi, što ovim Festivalom najbolje činimo – kazao je gradonačelnik Krstulović Opara pozvavši sugrađane, osobito najmlađe da se pred školsku godinu ‘oboružaju’ dobrim štivom i ‘zaraze’ isključivo ljubavlju prema čitanju.

U ime Ministarstva kulture i medija, Festival je otvorila Maja Zrnčić, poručivši okupljenima kako uz pomoć knjige i umjetnosti svijet vidimo na drugačiji način, što nam je osobito bitno u trenutku u kojem živimo.

– Ovaj je Festival dokaz da dobre i vrijedne stvari opstaju – podvukla je.

Spomenimo kako je na današnjoj panel raspravi na temu ‘Nacionalna strategija poticanja čitanja – čitanje kao lijek, uz Maju Zrnčić, koordinatoricu izrade Nacionalne strategije poticanja čitanja u Ministarstvu kulture i medija i Miroslava Mićanovića, višeg savjetnik za izdavačku djelatnost u Agenciji za odgoj i obrazovanje sudjelovala i zamjenica gradonačelnika Grada Splita Jelena Hrgović Tomaš, dok će gradonačelnik Krstulović Opara uz Joška Belamarića od 19h biti sudionikom panela Mediteranski brevijar, 1600 godina sv. Jeronima.

Festival je besplatan i otvoren za sve, a radno vrijeme je zbog ograničenog broja posjetitelja od 10-21h. Uz brojne naslove posjetitelje očekuju i radionice za djecu, druženja s autorima, promocije i brojni zanimljivi sadržaji.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime