Nakone sjednice Vlade održane tijekom petka u Hvaru potpisan je niz ugovora i sporazuma s otočkim gradovima.

Tako je Ministarstvo državne imovine s Gradom Visom potpisalo Ugovor o davanju na uporabu tvrđave Svetog Jurja Gradu Visu i Ugovor o davanju na uporabu potkopa Rugonja Gradu Visu u svrhu rekonstrukcije i adaptacije postojećih građevina bivšeg vojnog potkopa „Potkop Rugonja“, a s Gradom Komižom Ugovor o davanju na uporabu dva stana u Gradu Komiži Gradu Komiži za stambeno zbrinjavanje.

O potonjem smo porazgovarali s gradonačelnicom Komiže, Tonkom Ivčević.

– Komiža je od države danas dobila dvije nekretnine. Od Ministarstva državne imovine dobili smo dva stana na upotrebu, što nam je jako važno. Radi se o državnim stanovima koji su sada pripali gradu, a vezano uz rješavanje kadrovskih problema. Na području grada oni su trenutno namijenjeni za liječnika i apotekaricu i želimo ih ubuduće zadržati za takve namjene. Komiža, kao i drugi gradovi na otocima, ima problema s rješavanjem kadrovskih pitanja za deficitne kadrove na otoku, a najveći problemi su u zdravstvu.

“Od turizma se živi, ali on donosi i neke probleme”

– Komiža je nedavno zakupila još dva stana gdje sufinanciramo otkupninu za medicinskog tehničara i stomatologa. Da to nismo osigurali ni njih ne bi imali na otoku, a to nam je jako važno. Jasno je da nitko neće doći ako mora plaćati visoku stanarinu, a dodatan je problem što je teško naći stan u ljetnim mjesecima. Znamo da se svi turistički razvijamo, ali turizam donosi i neke probleme, poput spomenutog. Stanove je svakako potrebno osigurati. Znamo da ovo nije dovoljno da trebamo osigurati još stanova da bi riješili sve probleme – kazala nam je Ivčević dodavši da po pitanju zdravstvene zaštite u Komiži standard raste, a jedinu zamjerku ima oko hitne pomoći.

– Željeli bi da otok Vis dobije jedan tim, još uvijek ga nemamo i zato se borimo i dalje. Po pitanju osnovne zdravstvene skrbi, uz sufinanciranje Visa i Komiže to smo riješili pa tako plaćamo dolazak pedijatra, kardiologa i ginekologa jednom mjesečno i to prilično zadovoljava naše potrebe.

“Vojni helikopteri uzlijeću na svaki poziv liječnika”

Upitali smo gradonačelnicu kako izgledaju hitne intervencije kada je Vis zbog vremenskih neprilika, a takve su moguće sljedećih dana, odsječen od ostatka svijeta.

– Jedini je problem kada je vrijeme toliko loše da helikopter ne može poletjeti. Ipak nismo imali dramatičnu situaciju, što ne znači da se ne može dogoditi. U takvim uvjetima ne može ni brod isploviti – kazala nam je Ivčević dodavši da sustav i sada dobro funkcionira bez obzira što Hrvatska nema helikoptere za isključivu medicinsku namjenu.

– Vojni helikopteri zaista voze na svaki poziv liječnika i nemamo bilo kakvu zamjerku na to. Zamjerka može biti da ti helikopteri nisu dovoljno opremljeni kao medicinski, ali s druge strane medicinski helikopteri su dosta manji pa bi imali više problema kod prebacivanja pacijenata s otoka na kopno.

Ivčević nam je na kraju komentirala danas doneseni Zakon o otocima.

– Apsolutno sam zadovoljna, nadam se da će primjena biti na nivou. Kroz podzakonske akte ćemo i to regulirati. Zakon je važan jer je dobar temelj za buduće pregovore i za dobivanje sredstava- zaključila je komiška gradonačelnica.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime