Otočani se izvanredno okupljaju pred Saborom: “Hitno zaustavite donošenje Zakona o koncesijama”

Počelo je novo okupljanje ispred Hrvatskog sabora

Na dnevni red Sabora danas je bez prethodne najave uvršteno i glasanje o Zakonu o koncesijama.


Ovakvo izvanredno uvrštavanje izglasavanja Zakon na dnevni red šokiralo je inicijativu Pokret otoka koja je uputila javno priopćenja kojega prenosimo u cijelosti:

Nakon prošlotjednog skidanja Zakona o koncesijama s dnevnog reda saborske sjednice, nismo dobili nikakav odgovor ni reakciju iz Vlade RH. Jutros se glasovanje Zakona naglo vraća na dnevni red te u sjeni arbitraže, preimenovanja Trg Maršala Tita i inih zabava za narod na izuzetno podmukli način odlučuje vratiti ovaj Zakon od strateške i životne važnosti za svakog građanina RH nazad na glasovanje. Ovim nam potezom samo potvrđuju da se iza donošenja ovog Zakona kriju sumnjive namjere i da je nešto vrlo trulo u cijeloj priči. Način na koji se odnose prema svojim građanima, otočanima i ljudima koje su ih izabrali je više nego sramotan, a mi se pitamo dokle će narod šutjeti, spuštati glavu u pod i praviti se da se ovo događa nekome drugome? Zakon o koncesijama je izuzetno kompleksan, nedovoljno dobro napisan, omogućava niz koruptivnih i sumnjivih radnji na svim javnim dobrima, izuzev šuma. Ovim će se Zakonom bez jasnih i strogih pravila i procedura omogućiti privatizacija plaža, luka, mora, energenata, polja, voda… Jednom riječju svega što našu državu čini jednom od najljepših mjesta na svijetu. Hoćemo li zaista dozvoliti da nam pred očima unište Lijepu našu do kraja? Probudimo se ljudi dok još imamo vremena. Svi ispred Sabora u 12:00 sati!” – navode u pozivu.

Maja Jurišić, predsjednica Pokreta otoka, kratko je komentirala za Dalmacija Danas današnja zbivanja u Saboru:

– Način na koji se ovo događa jasno ukazuje na to da nešto nije u redu s tim zakonom. Na to smo više puta ukazivali, te smo inzistirali na tome da se Zakon uputi u treće čitanje. Javnost mora biti više informirana u njemu i mnoge stavke se moraju mijenjati. Ovako predložen je izuzetno štetan i ako se prihvati imat ćemo vrlo štetne posljedice, ne samo na plaže i pomorska dobra, nego i na sve ono što se može koncesionirati, poput željeznica, energetike, voda… Ovaj Zakon se donosi na čistu štetu naroda, a u korist krupnog kapitala.

Kao odgovor na poziva Pokreta otoka, na Markovom trgu već je počeo novo okupljanje otočana.


Odbijen prijedlog oporbe

U pola sata su se organizirali, nema ih puno ali dovoljno da ukažu da borba tek počinje.

Državni tajnik u Ministastvu financija nije prihvatio prijedlog SDP-a i MOST-a da zakon ide u treće čitanje. To je obrazločio time da Vlada smatra da treće čitanje nije potrebno niti su ispunjeni uvjeti na treće čitanje.Nakon toga počelo je glasovanje o podnesenim amandmanima. Sabor redom odbacuje amandmane oporbe.

Grbin: oporba će učiniti sve što može da bi spriječila izglasavanje

SDP-ov Peđa Grbin za N1 je prokomentirao naglo uvođenje točke o Zakonu o koncesijama na dnevni red Sabora.

– Očito je da su i ovoj vladi, kao i brojnim HDZ-ovim Vladama dosad privatni interesi bili iznad javnih, a imajući u vidu da su lokalni izbori prošli, ništa ih ne priječi da provedu odluke na kojima su radili od travnja. Mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći da to spriječimo, ali dozvolite da ne otkrivamo sve oružje koje imamo – rekao je Grbin.

Tijek sjednice Hrvatskog sabora možete pratiti ovdje:

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0