Prsten je Filip Zavadlav dobio za uspomenu i to od svog oca. Stablo na njemu je simbol Guernice u Španjolskoj, gdje je bilo fašističko bombardiranje.

Rekao je to za 24 sata njegov odvjetnik, Branko Šerić i objasnio nakit koji su snimili fotoreporteri na desnoj ruci na suđenju zbog trostrukog ubojstva u Splitu.

Na pitanje kakve veze ima s bombardiranjem španjolskog grada, Šerić je rekao da ne zna te da nema poveznice.

Naime, bombardiranje Guernice je bio zračni napad na baskijski grad Guernicu, koji su 26. travnja 1937. izvršili pripadnici Legije Kondor koja je pripadala nacističkim zrakoplovnim snagama Luftwaffe tijekom Španjolskog građanskog rata.

Operacija je zvana Operacija Rügen. Bombardiranje je rezultiralo potpunim materijalnim uništenjem grada i ogromnim brojem ljudskih žrtava u republikanskom gradu Guernici.

Iako nije prvi put primijenjena, ova taktika je zapanjila cijeli svijet razinom rušenja civilnih ciljeva i brojem civilnih žrtava.Bombardiranje je ovjekovječeno na poznatoj slici Guernica Pabla Picassa, koja je prvi put izložena u Španjolskom paviljonu na Svjetskoj izložbi 1937. Picasso je odbijao smjestiti ovu sliku u Španjolskoj sve dok se u njoj ponovno ne uspostavi demokratska vladavina, te je slika 19 godina putovala svijetom te postala “platno o kojem se najviše govorilo”, pišu 24 sata.

Kompozicija je u ulozi političke poruke slike, snažnog protesta protiv okrutnosti rata i tiranije.

Po završetku, Guernica postala simbolom napredne, socijalno-politički nadahnute umjetnosti. Izravna i živopisna u svom izričaju, avangardnog duha, predstavljala je antitezu vladajućim konzervativnim stilovima političke umjetnosti koji su vladali u fašističkim i komunističkim državama. Kakve veze ubojica ima s događajima u Građanskom ratu u Španjolskoj ostaje nepoznato, ali zna se da su vještaci, psihijatri Aleksandar Heid i Goran Arbanas, te psiholog Romel Krajačić, ostali pri mišljenju da je optuženi pri izvršenju trostrukog ubojstva bio smanjeno ubrojiv, ali ne i neubrojiv.

 

 


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime