Otkrivena nova mutacija korone u Hrvatskoj: “Nema dokaza da je opasnija”

"Mutacije virusa povezane s novim infekcijama"


Znanstveni tim Laboratorija za naprednu genomiku Instituta Ruđer Bošković, pod vodstvom Olivera Vugreka, identificirao je prisutnost mutacije koronavirusa koja nalikuje brazilskom soju u Hrvatskoj.


– Od ukupno 50 analiziranih uzoraka u jednom uzorku potvrđena je mutacija u proteinu šiljku (spike) na položaju E484K koji je utvrđen kod brazilskog soja koronavirusa, odnosno varijanti B.1.1.28 – priopćili su jutros.

Za sada se ne može znati kruži li Hrvatskom i zaraznija inačica koronavirusa.

– Imat ćemo konkretne podatke kad sekvenciramo cijeli genom tog uzorka, što će biti za otprilike tjedan dana. Tada ćemo moći zaključiti je li uvezen ili je možda nastao u Hrvatskoj. Za sada nema nekakvih dokaza da je nešto zarazniji ili da uzrokuje teži oblik bolesti – rekao je Vugrek, gostujući u Dnevniku HRT-a.

– Iz znanstvene literature je poznato da je mutacija povezana s reinfekcijom – kaže Vugrek.

– Jedna osoba, na koju se referira taj brazilski znanstveni članak, u roku manjem od 3 mjeseca ponovno je zaražena sa SARS-CoV-2, u toj osobi je nađena ta nova varijanta koja je sad prisutna i u Velikoj Britaniji, a ta varijanta je, naravno, otkrivena i već prije – objašnjava Vugrek.– Simptomi bolesti su vrlo slični, ali zabrinjavajuće je da se ta osoba zarazila dva puta u manje od 3 mjeseca jer bi trebala imati antitijela stečena tijekom prve zaraze, koja očito nisu bila dovoljna da spriječe drugu zarazu – dodaje.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime