Srijeda i četvrtak su donijeli prolaznu stabilizaciju vremena. Danas je na cijelom Jadranu bilo pretežno sunčano ili vedro, a danju se osjećao i kasnoljetni ugođaj. Najviše dnevne temperature zraka bile su od 27 do vrućih 31°C na kninskom području.

Današnje najviše dnevne temperature zraka (Pljuska.com)

Današnjim danom opraštamo se od stabilnog vremena, možda i na duže razdoblje. Već se sada nad sjevernom Italijom stvorila plitka ciklona, a frontalni sustav se sa sjeverozapada Europe približava srednjem Sredozemlju. Zbog toga će u petak i dane vikenda biti vrlo promjenjivo. Sva tri dana u određenom dijelu dana imat će kišu, ali će biti i dužih sunčanih razdoblja. Ipak, čini se da će glavnina pogoršanja vremena stići u noći s nedjelje na ponedjeljak.

Petak će biti promjenjiv s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja. Osobito će u drugom dijelu dana lokalno biti slabe kiše, pljuskova i grmljavine. Dok će prvi dio večeri u većini predjela biti suh, kasno navečer sa zapada jače naoblačenje s grmljavinskim pljuskovima. Na sjevernom Jadranu će zapuhati umjerena do jaka bura koja će podno Velebita imati olujne do orkanske udare. DHMZ je unutar sustava MeteoAlarm za ovaj dio zemlje izdao crveni, najviši stupanj upozorenja zbog vjetra. U Dalmaciji će na sjevernom i srednjem dijelu uglavnom puhati bura, jača samo sjevernije od Zadra, a na dubrovačkom području slabo do umjereno jugo. Navečer na moru može biti sjeverozapadnjaka. Najviše dnevne temperature od 24°C ponegdje na sjeveru Dalmacije do 32°C u dolini Neretve. S kišom svježije.

Udari vjetra na sjevernom Jadranu tijekom petka

U subotu će biti vrlo promjenjivo, osobito u prvom dijelu dana kada mjestimice može pasti preko 20 litara kiše po kvadratnom metru. U drugom dijelu dana postupno stabilnije, čini se da će večer u većem dijelu Dalmacije biti suha. Ujutro će južnije od Splita biti umjerenog juga, na moru prolazno i pojačanog. U drugom dijelu dana vjetar će okretati na slab do umjeren sjeverozapadnjak. Svježije s najvišim dnevnim temperaturama od 22 do 29°C.

Nedjelja će u početku biti djelomično sunčana, uglavnom na moru uz mogućnost slabe kiše ili pljuskova. Krajem dana jače naoblačenje, a u noći na ponedjeljak kiša, pljuskovi i grmljavina. Ponegdje su mogući jako grmljavinsko nevrijeme i veće količine oborina.

Glavnina kiše past će u prvom dijelu ponedjeljka, a onda će se vrijeme prolazno stabilizirati. Čini se da nas već od sredine tjedna očekuju nove nestabilnosti.

Nema sumnje, pravo ljeto je iza nas…

Munje iznad Omiša u noći s ponedjeljka na utorak. Foto: Danica Sičić Venus


Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime