Općinski sud Zagreb reagirao na medijsku eksponiranost Severininog slučaja: Ona vrši pritisak na sud i krši prava svog djeteta!

Općinski sud u Zagrebu poslao je priopćenje o medijskoj eksponiranosti slučaja Severine Kojić i skrbništva nad njenim djetetom

Općinski građanski sud u Zagrebu reagirao je na medijsku eksponiranost slučaja Severine Kojić i Milana Popovića, te njihova zajedničkog skrbništva nad malenim Aleksandrom. Sud je istaknuo da se na ovaj način vrši pritisak na rad suda što je, kažu, nedopustivo.


Priopćenje prenosimo u cijelosti: 

Nakon što je Općinski građanski sud u Zagrebu u predmetu broj P Ob-1083/15 koji se vodi u  pravnoj stvari tužitelja M.P. protiv tužene S.K. radi izmjene odluke s kojim roditeljem će dijete živjeti i susretima i druženjima, donio privremenu mjeru kojom je odlučeno da dijete jednako vremena provodi s ocem i s majkom, medijski prostor je iskorišten kako bi se obezvrijedio i omalovažio  rad sutkinje Verice Nikić, nakon pune 43 godine njenog besprijekornog radnog staža, kao i da se izvrši neprimjeren i nedopušten pritisak na rad sutkinje, kao i Županijskog suda, s obzirom je po izrečenoj mjeri u tijeku žalbeni postupak.

Sudac u postupku utvrđuje činjenice, provodi dokaze i primjenjuje pravo vodeći se pri tome, prije i iznad svega najboljim interesom djeteta o kojem u konkretnom slučaju odlučuje. U tom radu sudac ima pomoć i drugih stručnjaka – socijalnih radnika, psihologa i sudskih vještaka. Odluka se donosi na temelju savjesne i brižljive ocjene svih provedenih dokaza.

Odluku sudac ne donosi zato što je netko majka djeteta, a netko otac, niti zato da dobije naklonost roditelja kojem su mediji dostupni, niti javnosti, niti politike, udruga, niti zato da se na brzinu riješi predmeta. Sudac donosi odluku zato što se roditelji nisu znali, mogli ili htjeli dogovoriti, a često i zato što jedan ili oba roditelja ne prepoznaju potrebe djeteta i stavljaju svoje osobne interese ispred interesa svoga djeteta.

Protiv svake odluke suda, stranka ima pravo korištenja pravnih lijekova. Odluke suda prvog stupnja preispituju se u žalbenom postupku pred Županijskom sudom, a ne na ulici i medijima.

Nedopustivo je i protivno odredbama Obiteljskog zakona i Konvencije o pravima djeteta, iznošenje osobnih podataka djeteta, narušavanje djetetova prava na privatnost i djetetova prava na oba roditelja. Roditelj koji smatra da drugi roditelj nema roditeljske kapacitete, da šteti djetetu ili na neki drugi način krši djetetova prava te tvrdnje treba dokazivati u sudskom postupku, prije svega odazivanjem na pozive suda, davanjem iskaza pred sudom, davanjem prioriteta svom sudjelovanju u sudskom postupku u odnosu na svoje druge aktivnosti, a ne u medijima i na ulici.

Komentiranje sudskog postupka koji je u tijeku i u kojem se odlučuje o životu jednog djeteta, davanje mogućnosti jednom roditelju da o drugom iznosi uvredljive tvrdnje za vrijeme trajanja sudskog postupka, obezvređivanje odluke o kojoj Županijski sud tek treba završno odlučiti, stvaranje atmosfere linča, huškanje javnosti, omalovažavanje rada suca, čija odluka se jednom roditelju ne sviđa i kršenje osnovnih prava djeteta je nedopustivo.Valja javnost upoznati s činjenicom da je privremena mjera donijeta 26. travnja 2017., a medijska kampanja je pokrenuta točno u vrijeme kada je predmet po žalbi upućen Županijskom sudu kako bi se na taj sud izvršio pritisak.

Suci rade i radit će svoj posao, štitit će prava i interese djece i svake stranke u postupku, svakog roditelja, bila to majka ili otac.

Sud tako postupa i postupat će i dalje, pa i u slučaju kada te stranke nastoje opstruirati rad suda neprimjerenim pritiscima, šteteći na taj način prije svih, vlastitoj djeci”, stoji u priopćenju.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0