OMIŠKA RIVIJERA “MEKA” ZA DIGITALNE NOMADE Uskoro bi ih moglo stići preko 500 iz tvrtki poput Microsofta i IBM-a

"Ovdje radim učinkovitije, brže, s vizijom, ideje mi samo naviru. Osjećate tu prirodu, udišete zrak, neusporedivo je s radom od kuće u Njemačkoj"

Početkom godine Hrvatska je izmjenama zakona među prvima u svijetu regulirala pitanje digitalnih nomada. Riječ je o strancima koji svoj posao mogu obavljati bilo gdje, uz uvjet da imaju dovoljno brz internet. Hrvatska im, kako bi ih privukla, nudi i povlašten porezni tretman. Nijemci su Omišku rivijeru već prepoznali kao oazu digitalnog nomadstva.


Više je, unatrag godinu dana, Alexandra provela u Hrvatskoj nego u Njemačkoj. Usred pandemije kupila je i kuću u Mimicama, a iskusivši da rad od kuće može uključivati i pogled na more, to je odlučila ponuditi i drugima, javlja HTV.

– Ovdje radim učinkovitije, brže, s vizijom, ideje mi samo naviru. Osjećate tu prirodu, udišete zrak, neusporedivo je s radom od kuće u Njemačkoj, kaže Alexandra Horvat, koja je osnovala ITravelink.

I otvorila je, tako, s kolegama iz Njemačke, u Hrvatskoj tvrtku za potporu digitalnim nomadima. Partnerica im je i Ana, vlasnica vila u Marušićima, Alexandra je desetljeće njezina gošća.

– I onda je bila tu dva tjedna, pa druge godine četiri pa šest pa je onda pitala svoga šefa može li ona raditi odavde i tako je nekako došla na ideju ajmo digitalne nomade, imamo apartmane, zašto ne iskoristiti van sezone, kaže Ana Mlinarević, privatna iznajmljivačica iz Marušića.– Zanimanje je golemo. Imamo izvrsnu poslovnu mrežu u Njemačkoj, trenutačno imamo dogovor s vlasnicima 50 apartmana. Samo ove godine očekujemo više od 500 nomada jer povezani smo s vodećim tvrtkama poput IBM-a i Microsofta, govori Alexandra Horvat.

U logistici je već zaposleno sedmero ljudi, još 20 je na obuci. Zanimljivo, birali su mlade bez iskustva, Nijemci će ih podučiti svemu.

– Većina firmi traži već jednogodišnje ili dvogodišnje iskustvo koje mi mladi ljudi koji smo tek izašli s fakulteta ne možemo dobiti niti takvo iskustvo imamo pa je samim time ova prilika za mene jedna velika odskočna stepenica za budućnost, kaže za HTV Marija Špoljar, studentica marketinga.Nomade u apartmanima izvan sezone čekaju uredi sa svom opremom, osigurana im je medicinska skrb, dostava hrane. Jedino što treba riješiti je spori internet na Omiškoj rivijeri.

Moja reakcija na članak je...
Vau
8
Haha
2
Hagić
1
Hmmm
2
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime