Stotine letova otkazane su danas u Njemačkoj zbog snažne zimske oluje na sjeveru Europe gdje je najmanje jedna osoba poginula, pričinjene su štete, a deseci tisuća kućanstava ostali su bez struje zbog vjetrova uraganske snage, prenose agencije.

U Njemačkoj pod imenom Sabine, a drugdje nazvana Ciara, oluja se kreće od zapada prema istoku kontinenta pošto je udarila o britanske otoke, zahvatila Francusku i širila se istočno do Poljske.

U Švedskoj je jedan muškarac poginuo, a za drugim se traga pošto im se čamac dok su ribarili prevrnuo u nedjelju na jezeru Svenljunga zbog snažnih vjetrova, objavila je policija u ponedjeljak.

Meteorološke službe upozorile su na visoku razinu mora na obalama Danske, Norveške, Švedske i Finske, piše Index.

 

Najviše pogođena Velika Britanija

U Velikoj Britaniji, koju je ova zimska oluja najviše pogodila, zračni, željeznički i pomorski promet poremećen je zbog jake kiše i udara vjetra jačih od 130 km/h.

92.000 kućanstava ostalo je bez električne energije, a rijeke i potoci su se izlili.

Met Office je u Aberdaronu, selu na sjeveru Walesa, zabilježio udare vjetra od 150 km/h.

Deseci letova su otkazani ili kasne, a British Airways je putnicima koji u nedjelju trebaju putovati ponudio mogućnost odgode leta. I Virgin Atlantic je otkazao nekoliko letova iz Heathrowa, najveće zračne luke u zemlji.

 

Britanski mediji javljaju o muškarcu na čiji se auto srušilo drvo i na više od sat vremena ga zarobilo u vozilu. Troje ljudi u škotskom Perthu je lakše ozlijeđeno kada se urušio krov puba.

U hotelu The Bridge House u Hawicku u Škotskoj bujica je izazvala ogromnu štetu, odnijela je veći dio zida.

Trajektni promet između Calaisa i Dovera bio je u nedjelju u podne prekinut “do drukčije odluke”.

U Galwayu, u Irskoj, u subotu navečer otkazana je svečanost otvorenja Europske prijestolnice kulture 2020., a aviokompanija Aer Lingus upozorila je na moguće kašnjenje i otkazivanje letova.

Zračni promet u Belgiji također je poremećen, otkazano je šezdesetak letova u polasku i u dolasku u briselsku zračnu luku.

U Luksemburgu će javne škole u ponedjeljak biti zatvorene zbog upozorenja na iznimno loše vremenske prilike toga dana.

 

Njemačka paralizirana

Njemačku je paralizirala orkanska oluja Sabine, zbog koje su zatvoreni autoputovi, stali vlakovi, a tisuće kućanstava je ostalo bez struje.

Za cijelu južnu Njemačku je proglašen drugi najviši stupanj upozorenja, dok je za pokrajine Baden-Württemberg i Bavarsku proglašen najviši, no orkanska oluja je izazvala probleme i na zapadu i sjeveru Njemačke, gdje je divljala tijekom noći. Na sjeveru Njemačke je pak izdano upozorenje za poplave diljem cijele baltičke obale, ali i gradovima Bremen i Hamburg. Oluja je razinu mora podigla za skoro dva metra u odnosu na prosječnu razinu.

Danas je otkazana i nastava u brojnim dijelovima Njemačke, primjerice u većim gradovima pokrajine Nordrhein-Westfalen, kao i u dijelovima pokrajina Hessen, Niedersachsen, te u gradu Bremenu i u dijelovima Bavarske.

Njemačke željeznice su objavile da tijekom cijelog dana očekuju smetnje u željezničkom prometu, koji je tijekom noći u velikoj mjeri bio prekinut, naročito kada je riječ o dugim linijama. Oluja Sabine je izazvala oštećenja na nizu pruga, na kojima zato nije moguć regularan željeznički promet. U Bavarskoj je pak cijeli željeznički promet zaustavljen, jer se očekuje da bi najgore od orkanske oluje tek trebalo doći.

Više pogledajte ovdje.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime