Oliver Dragojević rođen je na današnji dan 1947. godine u Splitu. Bio je podrijetlom iz Vele Luke, gdje je proveo i djetinjstvo. Posebno je bio vezan sa Splitom gdje je pohađao glazbenu školu, ali i napravio prve korake u svojoj glazbenoj karijeri.

Prvi susret s glazbom bio mu je u petoj godini kad je od oca Marka na poklon dobio usnu harmoniku kojom je zabavljao djecu iz svoje ulice, te putnike na brodu na čestoj relaciji Split – Vela Luka. Prvi estradni nastup bio mu je na splitskom dječjem festivalu 1961. godine s popularnom pjesmom Baloni.

Svoj festivalski debi imao je na Splitskom festivalu 1967. na nagovor Zdenka Runjića s njegovim Picaferajem, tada skladba nije dospjela na završnu festivalsku večer, ali je postala jednim od njegovih vječnih hitova.

Za života, svojim glasom i skromnošću oduševljavao je koncertima diljem svijeta, a nije mu bilo strano nastupati na humanitarnim koncertima za pomoć najpotrebitijima. Upravo je na bini splitskog HNK zapjevao u sklopu koncerta “Vjeruj u ljubav” kojega je organizirala Županijska liga protiv raka povodom 50 godina djelovanja.

Nitko nije znao da će to biti posljednji javni nastup legendarnog Olivera Dragojevića, ali njegove riječi nakon koncerta zasigurno samo potvrđuju zašto je bio miljenik publike i netko čije pjesme će ostati zauvijek zapisane u dušama svih Splićana, ali i puno šire.

– Ovdje se nešto radi za narod, a to znači pomoći kome god treba. To je poruka – vjeruj u ljubav. Bit čovik je teško, a sebe pronaći još teže, rekao je Oliver po završetku koncerta.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime