Dr. Mangala Narasimhan u petak je primila hitan poziv. Njezin kolega u bolnici Long Island Jewish Hospital želio je da Narasimhan dođe na odjel intenzivne njege kako bi utvrdila treba li pacijent u 40-im godinama, obolio od koronavirusa, biti stavljen na aparate za održavanje života. Prije nego što je otišla na odjel, rekla mu je da pacijenta okrene na trbuh i provjeri hoće li mu se stanje nakon toga poboljšati.

U konačnici nije bilo potrebno da doktorica odlazi na odjel, jer se okretanje na trbuh pokazalo učinkovitim, piše CNN. Liječnici su, naime, utvrdili da postavljanje bolesnika zaraženih koronavirusom na trbuh može pomoći da se količina kisika u njihovim plućima poveća. “Ovim postupkom spašavamo živote. To je tako jednostavno za učiniti, a uočili smo značajna poboljšanja, kod svakog pojedinačnog pacijenta”, kazala je Narasimhan, regionalna direktorica intenzivne skrbi u Northwell Healthu, koji upravlja s 23 njujorške bolnice.

Naime, osobe oboljele od koronavirusa često umiru od akutnog respiratornog sindroma, zaslužnog i za smrtne slučajeve oboljelih od gripe ili upale pluća. Znanstveni magazin New England Journal of Medicine još je prije sedam godina objavio članak francuskih liječnika, koji su utvrdili da kod pacijenata s ovim sindromom na respiratorima postoji manja šansa za smrtni ishod ako su okrenuti na trbuh.

Kada su američki liječnici u bolnici Long Island okrenuli pacijenta na trbuh, saturacija, odnosno zasićenje kisikom, poraslo je s 85 na 98%, što je ogromna razlika. Kako su pojasnili stručnjaci, metoda djeluje jer omogućava lakši protok kisika do pluća. Dok pacijent leži na leđima, težina njegovog tijela pritišće dijelove pluća pa je dotok kisika slabiji.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime