Ogorčeni roditelj: “Nama nezaposlenima uzimaju naknadu, a vrtić ne radi”, Roglić: “Tete su u pripravnosti”

Iako usluge ne koriste, dužni su plaćatio dio naknade. Evo kako je to objasnio načelnik

Iako su od 16. ožujka odlukom Vlade zatvoreni vrtići, škole i druge obrazovne institucije, oni roditelji koji nemaju kome ostaviti djecu na sigurno čuvanje, imaju opciju i dalje koristiti usluge vrtića i škola. No tu mogućnost koriste rijetki, pa se postavilo pitanje trebaju li roditelji plaćati naknade u ovom razdoblju.


Dok se u nekim gradovima razmišlja o potpunom ukidanju naknade za vrtiće, Općina Dugi Rat je već riješila to pitanje, ali ne na zadovoljstvo roditelja.

“Nezaposlenim roditeljima naplaćuju vrtić koji je zatvoren”

Odlukom načelnika roditelji čija djeca pohađaju dječji vrtić “Dugi Rat” su djelomično oslobođeni plaćanja naknade, odnosno, iako većina njih usluge ne koristi, dužni su platiti 30 posto. Odluka vrijedi od 1. travnja pa dok vrtići ponovno ne profunkcioniraju.

U redakciju nam se obratio roditelj nezadovoljan ovom odlukom.

– Žele nama, nezaposlenim roditeljima, uzeti novac za vrtić koji nije otvoren. Za prošli mjesec smo platili cijelu naknadu, a vrtić je zatvoren 13. ožujka – objašnjava.

Roditelji plaćaju dio plaće tetama

Kontaktirali smo načelnika Općine Dugi Rat Jerka Roglića koji nam je potvrdio da su roditelji platili cijelu naknadu za ožujak, a ubuduće će, kaže, plaćati 30 posto jer su tete u pripravnosti.


– Mi još uvijek imamo obavezu isplaćivati plaće tetama. Inače od naknade koju plaćaju roditelji 30 posto odlazi za plaće tetama, a ostatak plaća Općina. Kako vrtić ne radi, neće plaćati ostatak iznosa, ali ovo je obaveza jer ako treba zbrinuti bilo koje dijete, tete su u pripravnosti – govori Roglić.

U vrtiću “Dugi Rat”, prema riječima načelnika, upisano je 170 djece. Upitali smo ga koliko je roditelja iskoristilo mogućnost da unatoč zatvaranju vrtića ostave svoje dijete tetama na čuvanje.– Vrlo malo, poneko dijete, možda dva ili tri roditelja povremeno ostave djecu. Ali nikad ne znamo hoće li se pojaviti veći broj njih – kaže.

Naplatu punog iznosa za ožujak nije komentirao, tek je potvrdio i kazao da odluka o oslobađanju dijela naknade vrijedi od 1. travnja do okončanja krizne situacije.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime