U subotu je održana druga po redu akcija pošumljavanja, u sklopu najveće volonterske akcije pošumljavanja opožarenih područja Dalmacije, pod nazivom „Boranka“. Nastavljeno je tako pošumljavanje područja Zvjezdanog sela na Mosoru (ispod Zvjezdarnice) koje je samo dio ogromnog opožarenog područja u lanjskom katastrofalnom požaru.

Radnoj akciji po sunčanom i toplom vremenu odazvalo se 220 volontera iz Splita i raznih dijelova Hrvatske. U subotnjoj akciji sudjelovali su izviđači iz Rijeke, Trogira i Splita, te volonteri splitskog HNK, KUD-a „Jedinstvo“ i planinari iz HPD „Mosor“. Posađeno je preko 2000 sadnica primorskog bora crnog bora, hrasta medunca i crnog jasena.

Glavni partneri izviđačima u projektu su Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS), Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS), Hrvatske šume, Američka gospodarska komora (AmCham), Veleposlanstvo Kanade i Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata (UHDDR).

Kao i do sada, stručnu pomoć na akcijama sadnje pružaju pripadnici HGSS-a, DUZS-a, Hrvatskih šuma, Crvenog križa Grada Splita i JVP Split. Grad Split osigurao je gradske autobuse za prijevoz volontera iz Splita do lokacija pošumljavanja.

Kako je bilo na subotnjoj Boranki, pogledajte u priloženoj fotogaleriji!1 KOMENTAR

  1. Odlično i sve pohvale ! To je ono, o čemu sam pisao u svojoj grupi ZELENI PLAN HRVATSKE SOKOL i takvo nešto treba na svim mjestima i otocima raditi, pošumljavati sva ona mjesta, gdje su nestala stabla. Ne pričati, treba posaditi stabla, čitave šume i ne samo jednu vrstu, nego više različite vrste, tako da budući požari ne mogu više tako lako uništiti velike površine i šume ! Isto tako treba izgraditi kamene zidove i po mogućnosti stvoriti vodovodni sustav i vodovodne bazene, cisterne, umjetna jezera i vodne rezervoara, da je lakše zaštititi te površine od ponovnih požara. Gdje rastu šume, ima korijena i tu se zadrži i stvori nova zemlja, a ta zemlja djeluje kao jedna spužva, koja zadrži i čuva vodu u sebi, te kada imate velike kiše, ne može zemlja tako lako nestati. Šume i korijeni štite sela i gradova i okoliš od velikih poplava, te ne može doći do takvih velikih poplava, jer zemlja, čitaj spužva, zadrži vodu u sebi i može upijati, zadržati velike vode u sebi i stvara se bolja klima za cijeli okoliš i životinje i ljude ! Gdje možete, vratite malo zemlje, posaditi sve i svašta ! Te više površina pošumljavate, to bolje za sve nas i klimu !
    S poštovanjem Radovan Ivica Posavec
    ZELENI PLAN HRVATSKE SOKOL

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime