OGLASIO SE BEROŠ “Nerado razmišljamo o kaznama, ali moguće je da će se razgovarati o tome”

"Očekujmo cijepivo i nadajmo mu se"


Ministar zdravstva Vili Beroš koji se još kod kuće oporavlja od koronavirusa gostovao je večeras u RTL Direktu.


Na pitanje je li se zakasnilo sa strožim mjerama, ministar je rekao:

“Ako sagledavamo širu sliku i kontekst, čarobnog štapića nema. Ove mjere su rezultat promišljanja naših stručnjaka. One se ne donose ishitrenom odlukom nego praćenjem trendova. Brojevi nisu dobri, brojevi rastu. Morali smo reagirati na ovakav način,. Samo povećana odgovornost svakog od nas može dovesti do rješenja”, naglasio je Beroš i dodao:

“Struka je ta koja je pratila situaciju. Teško bi bilo da je bilo drugačije. Osnovni cilj je smanjiti preopterećenje zdravstvenog sustava, a on je postignut. Pokušavali smo balansirati situaciju. Kada smo vidjeli rast, preporučili smo nove mjere”, istaknuo je.

Kada bi se trebali vidjeti rezultati?

Na pitanje da se samo njega pitali, bi li ovakvu odluku donio ranije, Beroš je rekao:

“Ne bih, svi smo zajedno u tome. Kao vladin tim. Što od početka činimo”, kazao je.

Na pitanje o tome kada bi se trebali vidjeti rezultati novih mjera odgovara: “Kao što epidemiolozi predviđaju tri, tri i pol do četiri tjedna je vrijeme kad ćemo vidjeti učinke ovih mjera.”

Na pitanje je li prerano da se usudi prognozirati kakav će biti Božić, Beroš je rekao:

“Živimo u okvirima novog normalnog, bitno je da bude miran. Da budemo u užem krugu obitelji i pri tome se odgovorno ponašati”, naglasio je.

Sljedeće pitanje je bilo – hoćete li početi kažnjavati ljude jer ne nose maske?

Nerado razmišljamo o kaznamna, ali ako će se pojedinci i dalje ponašati i ugrožavati druge, moguće je da će se razgovarati o tome i da ćemo pribjeći tim mjerama, nerado. Teoretski je moguće kažnjavanje onih koji ne nose masku”, naglasio je i dodao:

“Uvažavamo relevantne projekcije, ali upravo ovim strožim mjerama nastojimo stati na kraj tim crnim projekcijama”, rekao je Beroš.

“Očekujmo cijepivo i nadajmo mu se”

“Dolaskom cjepiva nećemo u jednom trenutku biti riješeni problema. Nema alternative odgovornosti građana. Očekujmo cijepivo i nadajmo mu se, no to neće biti u jednom trenutku i čarobnim štapićem za sve. Dakle nema alternative odgovornosti”, kazao je.

“Nisam siguran da cijepljenje treba biti obavezno.Vjerujem u odgovornost naših građana, da će prepoznati važnost cijepljenja. Mnoge su bolesti iskorijenjene cijepljenjem”, rekao je Beroš.

Za subotu se preko društvenih mreža najavljuje prosvjed, za slobodu izbora, za slobodno kretanje, za slobodno disanje…

“Uvažavam sve slobode, ali nalazimo se u vrlo specifičnim okolnostima. Virus ugrožava naše živote, naše sugrađane. Preko pedeset naših sugrađana umire dnevno ne možemo. Ignorirati to bi bilo jako opasno”, kazao je na kraju Vili Beroš.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
2
Hagić
1
Hmmm
2
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime