Održat će se sjednica Znanstvenog savjeta Vlade: Sutra nove odluke o popuštanju mjera?

Hrvatska je trenutno među pet zemalja Europske unije s najnižom incidencijom zaraze koronavirusom


Sutra će se održati sjednica Znanstvenog savjeta Vlade. To znači da će premijer Plenković sutra čuti što o najavljenom popuštanju mjera imaju za reći znanstvenici koje je okupio u savjet te krenuti u donošenje odluka o popuštanju mjera koje je najavljeno za 15. veljače, piše Index.


Podsjetimo, iz vlade i Stožera su najavili da bi, s obzirom na sve bolju epidemiološku situaciju i korona-brojke koje su kontinuirano u padu, sljedećeg ponedjeljka moglo doći do popuštanja mjera koje su dovele do bunta ne samo poduzetnika nego i mladih.

No koje bi mjere točno trebale popustiti i u kojoj mjeri, još uvijek je nepoznanica.

Beroš prije šest dana: Mjesta za popuštanje nema

Ministar zdravstva Vili Beroš je prije šest dana rekao da “mjesta za popuštanje nema”.

I premijer Plenković i njegovi ministri, baš kao i članovi vladinog Stožera, već danima ponavljaju da su mjere u Hrvatskoj liberalnije nego u ostatku Europske unije.

Capak: Samo su četiri zemlje EU bolje od nas

No činjenica je i da je Hrvatska trenutno među pet zemalja Europske unije s najnižom incidencijom zaraze koronavirusom, što je jučer na press-konferenciji Stožera potvrdio ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.“Samo su četiri zemlje bolje od nas”, rekao je Capak.

Poduzetnici i mladi se bune

Kao što su pokazali prošlotjedni prosvjed poduzetnika, koji je u centru Zagreba prema tvrdnjama organizatora okupio više od 5000 ljudi, ali i masovna okupljanja mladih za vikend u Zagrebu, u javnosti sve više jača bunt prema restriktivnim mjerama, ali i činjenici da one ne vrijede jednako za sve.Kroz poruke koje već danima odašilju iz vlade i Nacionalnog stožera jedna se posebno ističe: Moramo se strpjeti još malo ako želimo imati uspješnu turističku sezonu. Jasno je da se vladajući boje da bi, ako se mjere 15. veljače previše popuste, moglo doći do novog razbuktavanja zaraze, što bi za sobom opet povuklo nove restrikcije i ugrozilo turističku sezonu.

S druge strane, poduzetnici i radnici kojima je odlukom vlade odnosno Stožera zabranjen rad opravdano se pitaju hoće li uopće dočekati turističku sezonu ako im ne bude dozvoljen rad i nakon 15. veljače.

Index je večeras razgovarao s Draženom Oreščaninom iz udruge Glas poduzetnika te ga pitao što očekuje od vlade nakon sutrašnje sjednice Znanstvenog savjeta.

Oreščanin: Vjerujem da je moguće sve otvoriti, ali…

“Ne očekujemo ništa. Ti Znanstveni savjeti, te sjednice Stožera i vlade su kao kad Forest Gump uzima čokoladice iz bombonijere – nikad se ne zna što će izvući. Mi smo naše zahtjeve rekli vrlo jasno i oni se uopće ne odnose na epidemiološke mjere. One se odnose na gospodarske mjere. Ne želimo da neke djelatnosti budu diskriminirane, tražimo pravedno obeštećenje za sve koji su zatvoreni ili imaju veliki pad poslovanja zbog pandemije i tražimo da isplate budu pravovremene. S obzirom na brojeve koje imamo zadnjih 20-ak dana, vjerujem da je moguće sve otvoriti. Ali, s druge strane, imamo situaciju u Njemačkoj i nove sojeve koji sve zatvaraju…”, rekao je Oreščanin.

“Mi smo poduzetnici, nismo epidemiolozi. Stožer najbolje zna što je najbolje za zdravlje građana, ali isto tako vlada mora znati što je najbolje za ekonomski opstanak građana. Mi smo tu da ih upozorimo ako donose nedosljedne i nekvalitetne mjere, da im kažemo da te mjere moraju biti bolje”, govori Oreščanin.

“Mi samo hoćemo raditi. Ako ne možemo, onda nam to nadoknadite”

“Ja sam završio računarstvo i poduzetnik sam. Ja se nisam bavio ni epidemijom, ni zdravstvom. Mi samo hoćemo raditi, bez obzira govorimo li o kafićima, fitnessima, putničkim agencijama ili o nečemu trećem. Ako ne možemo raditi, onda nam to nadoknadite”, govori čelnik udruge Glas poduzetnika.

“Ne možete nas držati na 4000 kuna crkavice i da se pitamo hoćemo li doživjeti sljedeći mjesec dok vi imate sve što hoćete. Ako nedostaje novaca, smanjite plaće svim pročelnicima, načelnicima, županima, pomoćnicima, ministrima i premijeru na 4000 kuna. Svaki mjesec će ostati sto ili 200 milijuna kuna koje onda možete dati gospodarstvu za plaće”, zaključuje Oreščanin.

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
2
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
1
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime