Održano promatranje Perzeida u Zvjezdanom selu Mosor

Promatranju je prethodilo i zanimljivo znanstveno-popularno predavanje što ga je održao Ante Radonić

Udruga Zvjezdano selo Mosor (ZSM) je još jednom s uspjehom ove subote (12. kolovoza) organizirala promatranje meteorskog roja Perzeida. Promatranju je prethodilo i zanimljivo znanstveno-popularno predavanje što ga je održao Ante Radonić, najpoznatiji kao dugogodišnji suradnik emisije Andromeda, Drugog programa Hrvatskog radija. Večernji program je otvorio Tomislav Nikolić, tajnik ZSM-a, a sve prisutne je potom pozdravila i Maja Novaković, predsjednica ZSM-a i tajnica ZTK Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije.


Uslijedilo je predavanje s temom “Svemirska era čovječanstva” tijekom kojega je Ante Radonić prepunu veliku dvoranu zvjezdarnice na iscrpan način upoznao s dijelom bogate povijesti svemirskih letova, od Sputnjika do suvremenih raketa i svemirskih brodova privatnih tvrtki.

Ukupno više 450 posjetitelja dobilo je nakon predavanja priliku s terase zvjezdarnice pogledom loviti brze meteore Perzeide. Oblaci i kiša su tijekom dana prijetili da od toga promatranja neće biti ništa, no nebo se na vrijeme razvedrilo i ljubitelje svemira oduševilo brojnim sjajnim „zvijezdama padalicama“. Ante Radonić i astronom-animator ZSM-a Zoran Knez su okupljenima pojasnili što su Perzeidi, ali im i pokazali gdje su na nebu planeti, najsjajnije zvijezde i najupadljivija zviježđa. Program je okončan malo nakon ponoći.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0