U organizaciji LAG-a “More 249”, udruge četiri grada Dragodid i Muzeja grada Šibenika održano je 4. prvenstvo Hrvatske u gradnji suhozida, piše portal Glas otoka.

Natjecanje je održano na području Srimarskog poluotoka koji obiluje suhozidima, blizu 1000 km suhozida na površini od 35 km². Centralno mjesto natjecanja bila je Domaćinova bunja koja je proglašena najvišom nepravo svođenom suhozidnom građevinom u Hrvatskoj (preko 5 m visine). Bunja je građena kao pomoćni objekt u nepreglednim vinogradima zemljoradnika iz Prvić Luke, a svoju impozantnost, osim po vještini graditelja i obilnim količinama raspoloživog kamena, duguje dobrim dijelom upravo velikoj udaljenosti od matičnog naselja. Zemljoradnici su zbog potrebe za dužim boravkom u vinogradu od čak nekoliko mjeseci sagradili Domaćinovu bunju i mnoge druge na području Srime.

Na natjecanju je sudjelovalo 10 ekipa iz raznih krajeva Hrvatske. Svaka ekipa bila je sastavljena od 4 člana. U natjecanju je sudjelovala i Zlatka Rodin, potomak vlasnika Domaćinove bunje koja sustavno radi na promociji kulturne baštine. Cilj natjecanja je bilo u vremenu od malo manje od 3 sata, od okolnog raspoloživog kamena u zadanim dimenzijama izgraditi što kvalitetniji podzid, odnosno kamenu klupu koja će u budućnosti poslužiti kao gledalište za grupna posjećivanja bunje.

Nakon završetka natjecanja žiri, koji su činili Filip Šrajer, Jadran Kale i Boris Šantić, nije imao lagan zadatak. Natjecatelji su odradili zahtjevan posao i napravili podzid u ukupnoj dužini od 70 metara. Kriteriji bodovanja su bili čvrstoća i uporabnost, pridržavanje zadanih dimenzija i estetski dojam. Pobjedu je odnijela ekipa Golinjevo iz Trilja, prošlogodišnji pobjednik natjecanja u Gardunu kod Trilja.

Konačni redoslijed ekipa:Golinjevo, Trilj
Gaius Laberius Gardun, Trilj
Pjover, Velo Grablje – Hvar
Srima
Ševarata, Povljana – Pag
Lokva, Gaćelezi
Vlaji, Sinj
Babulji (članovi udruge Dragodid)
Udruga turističkih vodiča Mihovil i prijatelji, Šibenik
Udruga turističkih vodiča Mihovil, Šibenik

Nakon natjecanja slijedio je ručak i odmor te su se svi zainteresirani sudionici priključili popravku urušenih vanjskih prstenova Domaćinove bunje što je 714. Milenijskom fotografijom obilježio i Šime Strikoman.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime