ODRŽANA NAJVEĆA EKO AKCIJA U HRVATSKOJ Sto volontera očistilo cijelu rijeku Žrnovnicu, šetnicu, ulice: Prikupljeno čak 1.8 tona otpada!

Volonteri su izvukli 7 kubika, odnosno 1.8 tona otpada. Ovo je sedma ovakva akcija udruge Žrvanj do sada, a drugu godinu zaredom dio je globalne ekološke akcije


Jučer je održana ekološka akcija Zelena čistka u Žrnovnici, u sklopu globalne akcije “World clean up day” koja se odvija u više od 150 država svijeta. Događaj je organizirala udruga Žrvanj u suorganizaciji s Osnovnom školom Žrnovnica – Eko školom, a uz pomoć gradske i komunalne tvrtke Čistoća d.o.o. i TZ Općine Podstrana. U čišćenju su sudjelovali: DVD Žrnovnica, Klub Mladih Split, HGSS Stanica Split, Hrvatske vode – Vodoprivreda, Javna vatrogasna postrojba Split, Kajak kanu klub Delta Podstrana, Magic world adventures agencija, Parkovi i nasadi Split, Planinarski klub Gojzerice Split, Planinarsko društvo Perun Podstrana, Restoran Rus Žrnovnica, Ronilačko ekološki klub Podstrana, Stanica vodiča Split, brojni mještani i prijatelji Žrnovnice.


U sklopu akcije čišćenja rijeke, za najmlađe volontere član Žrvnja Kažimir Marin održao je edukaciju o tradicionalnim načinima lova, odnosno običajima vezanim uz anguju kao i njenom staništu i mrijestu. Marin je djecu podučavao i o autohtonoj sorti pastrve, štetnosti kalifornijske pastrve te flori i fauni rijeke Žrnovnice.

U akciji je sudjelovalo gotovo 100 volontera i to sa šireg splitskog područja od Kaštela do Podstrane. Skupljalo se smeće s obala rijeke Žrnovnice, iz korita, uz cestu kroz Barbariće, Pricviće i Perunić, čistio se sam centar mjesta poput trga, Bašte, autobusnog okretišta te centar Korešnice. Ronioci su iz nekoliko virova izvlačili otpad, a posla ima i za sljedećih nekoliko akcija.

– Radi se o najuspješnijoj akciji do sada. Volonteri su izvukli 7 kubika, odnosno 1.8 tona otpada. Ovo je sedma ovakva akcija udruge Žrvanj do sada, a drugu godinu zaredom dio smo globalne ekološke akcije.

Cjelokupan otpad smo donijeli u sam centar Žrnovnice i “izložili” ga mještanima i prolaznicima. Stajat će tamo do ponedjeljka ujutro kada će ga pokupiti kamion gradske komunalne tvrtke Čistoća. Ponašajmo se odgovornije prema ovom komadiću raja u kojem živimo, a jedan dan nije dovoljan. Od srca se zahvaljujem svima koji su pomogli ovu akciju, osobito svim volonterima. Osobito me raduje rekordan broj djece koji je sudjelovao, a prema njihovim reakcijama, sve je prošlo točno onako kako je i zamišljeno – napravili su dobro djelo educirajući se i čineći dobro svima nama – kazala je Tajana Štalmajer, predsjednica udruge Žrvanj.Smeće je po svojoj Žrnovnici osobno čistio Branko Solje, predsjednik Mjesnog odbora Žrnovnica.

– Najviše smeća je bilo po centru mjesta. Našlo se tu raznog otpada – od staklenih boca, čepova, papira, plastičnih ambalaža, čak do kazetofona. Ovakve akcije su više nego dobrodošle i nadam se da će ostavljeno smeće u centru mjesta otvoriti oči svima nama na način da postanemo svjesniji da ovu ljepotu treba sačuvati. Trenutno imamo problem s čišćenjem kanti za otpatke uz rijeku Žrnovnicu i nadam se da će se taj problem što prije riješiti – kazao nam je Solje.

Na kraju su iz udruge Žrvanj dodali:

– Teško je opisati ponos kada vidimo koliko je ljudi sudjelovalo, koliko su smeća skupili i s kakvim žarom su sudjelovali u akciji. Nepravedno bi bilo nabrajati tko je što napravio, ali posebno su nas oduševila dva detalja. Prvo, na akciju je stigla skupina srednjoškolaca i studenata iz Splita. Sjeli su na autobus, nisu dio bilo koje udruge, došli u Žrnovnicu i satima čistili, na kraju su se u Split vratili autobusom. Ima li većeg dokaza da ima nade za bolje sutra? Drugo, moramo pohvaliti gastro sekciju u sastavu Jagoda, Tea, Davorka koje su pripremale hranu za volontere više od 24 sata. Dakle, nakon akcije smo napravili ručak za sve sudionike i “planulo” je stotinjak porcija. Ekipa, od srca vam hvala – kazao je Ivan Jozinović, član udruge Žrvanj.

I mi čestitamo svim sudionicima Zelene čistke, i želimo im što manje posla sljedeće godine.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime