U Ministarstvu obrane u utorak, 28. siječnja 2020. godine otvorene su Knjige žalosti za stradale pilote Hrvatskog ratnog zrakoplovstva bojnika Marina Klarina i natporučnika Tomislava Baturinu koji su poginuli u tragičnoj nesreći pada helikoptera Kiowa Warrior u more u Zlarinskom kanalu.

U Knjigu žalosti upisao se potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević koji je tom prigodom napisao:

“Dragi Marine,

Duboko potresen i s boli u srcu primio sam tragičnu vijest. Svojim radom i djelovanjem ostavio si dubok i neizbrisiv trag u povijesti Hrvatske vojske i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Odabrao si Hrvatsko ratno zrakoplovstvo kao svoju drugu obitelj i časno si služio svojoj Domovini. Hrabro si prihvatio sve što vojnički poziv nosi: čast, odricanje i nesebičnu žrtvu. Otišao si časno i ponosno. Hvala ti na svemu što si dao za Hrvatsku.

Hrabri nebeski viteže, neka ti je laka hrvatska zemlja i vječno hrvatsko nebo. Počivao u miru.”

Otvorene Knjige žalosti za poginule pilote Baturinu i Klarina

“Dragi Tomislave,

s boli u srcu primio sam ovu vijest koja ostavlja trajan ožiljak u povijesti Hrvatske vojske i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo izgubilo je velikog pilota koji je služio Domovini na čast i ponos.

Odabrao si nebo za svoj drugi dom, a Hrvatsko ratno zrakoplovstvo kao svoju drugu obitelj. Časno si služio svojoj Domovini i hvala ti na svemu.

Zauvijek ćeš ostati u srcima svakog pripadnika Hrvatske vojske i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Počivaj u miru hrabri viteže.

Neka ti je laka hrvatska zemlja i vječno hrvatsko nebo.”

Opraštajući se od poginulih pilota, general Šundov je istaknuo:

“Dragi Marine i Tomislave,

opraštajući se od vas, zahvaljujem vam na vašem doprinosu u razvoju Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Hrvatske vojske.

Uvijek ćemo vas pamtiti kao iskrene domoljube i predane suradnike.

Ponosni smo što smo u svome okruženju imali priliku surađivati s vama kao iskusnim profesionalcima i ljudima koji su svoj život posvetili pilotskom i vojnom pozivu.

Hrvatska vojska se ponosi s vama.

U ime Hrvatske vojske i svoje osobno upućujem vam posljednji pozdrav i riječi svoje zahvale.”

Piloti, Baturina, Klarin

Knjige žalosti su otvorene danas, 28. siječnja 2020. godine u Ministarstvu obrane RH i Zapovjedništvu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni “Pukovnik Marko Živković” na Plesu, a od sutra, 29. siječnja 2020. bit će otvorene u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku, u matičnoj postrojbi poginulih pilota.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime