Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

OBOGATITE BLAGDANSKI STOL Donosimo recept za topla uskrsna peciva

Peciva su to koja se obično prave s grožđicama, a na kraju se ukrašavaju križem koji predstavlja Isusovo raspeće na križu na Veliki petak
D.D. / Foto: Pixabay23. ožujka 2024. 18:51
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Topla uskrsna peciva tradicionalno se jedu na Veliki petak u Ujedinjenom Kraljevstvu, Australiji, Novom Zelandu, Kanadi i u SAD-u i Uskrs je bez njih nezamisliv.

Peciva su to koja se obično prave s grožđicama, a na kraju se ukrašavaju križem koji predstavlja Isusovo raspeće na križu na Veliki petak. Evo odakle potječu i zašto se jedu baš na Uskrs piše Index.

Tekst se nastavlja nakon oglasa

Prvi ih je ispekao redovnik u 14. stoljeću

Thomas Rocliffe, engleski redovnik iz 14. stoljeća, smatra se tvorcem prvih toplih uskrsnih peciva. Iako su i stari Grci i Rimljani pekli slična peciva kako bi obilježili promjenu godišnjih doba, Rocliffe je 1361. godine napravio prvi Alban bun, koji se smatra pretkom toplih uskrsnih peciva.

Alban buns neznatno se razlikuju od svojih nasljednika, hot cross buns - križ se na Alban bunsima izreže nožem, a na hot cross bunsima križ se napravi posebnom glazurom. A iako je originalni recept za Alban buns i dalje strogo čuvana tajna, glavni sastojci su vrlo jednostavni - brašno, jaja, kvasac, grožđice i začini.

Ova slatka voćna peciva s križem na vrhu u to su se vrijeme davala lokalnoj sirotinji na Veliki petak, a toliko su im se svidjela da se vijest o njima ubrzo proširila i peciva su se počela peći diljem zemlje. Do 19. stoljeća peciva su postala tradicionalno jelo za Veliki petak kojim se označavao kraj korizme.

Uz ova su peciva vezana brojna praznovjerja
U engleskom folkloru postoje mnoga praznovjerja vezana uz ovo pecivo. Jedno kaže da se peciva koja su ispečena i poslužena na Veliki petak neće pokvariti tijekom cijele godine, a prema drugom praznovjerju, vjeruje se da ova peciva pomažu bolesnima u oporavku pa ih se nekada jede u medicinske svrhe.

Ako ih ponesete na putovanje morem, Englezi vjeruju da ova peciva štite od brodoloma, a ako se objese u kuhinji, kažu da štite od požara i da će zbog njih svaki kruh i pecivo koje se ispeče u toj kuhinji ispasti savršeno.

Recept za uskrsna peciva s križem

Za ova peciva postoje mnogi recepti, a mi smo pronašli jedan od kojih ćete napraviti ukupno 12 ovakvih peciva. Trebat će vam malo više od dva sata, kao i ovi sastojci:

500 g oštrog brašna
75 g šećera
2 žličice mješavine slatkih začina
1 žličica cimeta
ribana korica jednog limuna
10 g soli
10 g kvasca
40 g maslaca
300 ml mlijeka
1 jaje
200 g grožđica
50 g kandirane narančine kore
75 g glatkog brašna za preljev
100 ml vode
2 žlice zlatnog sirupa

Stavite brašno, šećer, začine i limunovu koricu u veliku zdjelu i promiješajte. Zatim dodajte sol i kvasac, a u posebnoj posudi zagrijte mlijeko. U suhe sastojke dodajte otopljeni maslac, pola mlakog mlijeka i jaje te rukama sjedinite smjesu. Postupno dodajte i preostalo mlijeko.

Tijesto stavite na pobrašnjenu radnu površinu. Umijesite rukom i u tijesto dodajte grožđice i narančinu koru pa mijesite još 10 minuta, dok tijesto ne formirate u glatku kuglu. Nauljite zdjelu i stavite tijesto u zdjelu, pokrijte prozirnom folijom i ostavite da odstoji na toplom mjestu oko sat i pol.

Udvostručeno tijesto stavite na pobrašnjenu površinu i mijesite još 5 minuta. Vratite u zdjelu, pokrijte prozirnom folijom i ostavite na toplom mjestu da se diže još sat vremena. Ponovno ga stavite na pobrašnjenu površinu i podijelite na 12 jednakih dijelova, oblikujući svaki u kuglu.

Kuglice složite u pleh obložen papirom za pečenje i ostavite ih tako još barem sat vremena dok se ne udvostruče. Za to vrijeme zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva i napravite preljev - brašno pomiješajte sa 100 ml vode, a kada dobijete pastu, žlicom ju stavite u vrećicu za glazuru.

Kada su se peciva udvostručila, preko njih glazurom nacrtajte križ te pecite 15-20 minuta dok ne poprime zlatno-smeđu boju. Otopite zlatni sirup u tavi i dok su peciva još topla, premažite ih s malo sirupa da dobiju lijep sjaj, a zatim ih ostavite da se ohlade.

Udvostručeno tijesto stavite na pobrašnjenu površinu i mijesite još 5 minuta. Vratite u zdjelu, pokrijte prozirnom folijom i ostavite na toplom mjestu da se diže još sat vremena. Ponovno ga stavite na pobrašnjenu površinu i podijelite na 12 jednakih dijelova, oblikujući svaki u kuglu.

Kuglice složite u pleh obložen papirom za pečenje i ostavite ih tako još barem sat vremena dok se ne udvostruče. Za to vrijeme zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva i napravite preljev - brašno pomiješajte sa 100 ml vode, a kada dobijete pastu, žlicom ju stavite u vrećicu za glazuru.

Kada su se peciva udvostručila, preko njih glazurom nacrtajte križ te pecite 15-20 minuta dok ne poprime zlatno-smeđu boju. Otopite zlatni sirup u tavi i dok su peciva još topla, premažite ih s malo sirupa da dobiju lijep sjaj, a zatim ih ostavite da se ohlade.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
3
Haha
0
Nice
1
What?
0
Laž
0
Sad
0
Mad
0
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Vrijeme se potpuno minjenja na Badnjak, dio zemlje snijeg, dio kiša. Tek prema kraju godine prava zima kuca na vrata!
28
min
Vrijeme se potpuno minjenja na Badnjak, dio zemlje snijeg, dio kiša. Tek prema kraju godine prava zima kuca na vrata!
"Toliko zavoli onoga na koga naiđe da mu svakodnevno 'pije krv': Znate li da je bršljan jako ljekovit za jednu stvar?
59
min
"Toliko zavoli onoga na koga naiđe da mu svakodnevno 'pije krv': Znate li da je bršljan jako ljekovit za jednu stvar?
Sara je samo 25 godina postala doktorica medicine s prosjekom 5,0, osvaja nagrade i budućnost vidi u Hrvatskoj brinući se o najmlađima
1
sat
Sara je samo 25 godina postala doktorica medicine s prosjekom 5,0, osvaja nagrade i budućnost vidi u Hrvatskoj brinući se o najmlađima
Emotivnim koncertom u prepunom Lisinskom, Miroslav Škoro spektakularno proslavio 40 godina karijere
1
sat
Emotivnim koncertom u prepunom Lisinskom, Miroslav Škoro spektakularno proslavio 40 godina karijere
Preminula zvijezda kultne serije
4
sat
Preminula zvijezda kultne serije
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Prometna nesreća kod Poljica, stigao helikopter Hitne pomoći. Zatvorena magistrala
    Prometna nesreća kod Poljica, stigao helikopter Hitne pomoći. Zatvorena magistrala
    21. prosinca 2025. 12:50
  • Gradonačelnica Supetra nakon uklanjanja HOS-ovog murala: "Obitelj mi je izložena napadima, pogotovo moj otac koji je branitelj"
    Gradonačelnica Supetra nakon uklanjanja HOS-ovog murala: "Obitelj mi je izložena napadima, pogotovo moj otac koji je branitelj"
    21. prosinca 2025. 09:53
  • Maja Šuput rasplesala publiku u Gradini, večeras slijedi humanitarna večer
    Maja Šuput rasplesala publiku u Gradini, večeras slijedi humanitarna večer
    21. prosinca 2025. 12:44
  • Torcida u završnici utakmice istaknula emotivnu poruku s tribine: "Pitaju me zašto..."
    Torcida u završnici utakmice istaknula emotivnu poruku s tribine: "Pitaju me zašto..."
    21. prosinca 2025. 16:53
  • Direktor naše poznate firme dobio otkaz zbog veze s kolegicom
    Direktor naše poznate firme dobio otkaz zbog veze s kolegicom
    21. prosinca 2025. 19:19
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
Copyright © 2017-2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.