Obnova nakon rata: “Bio sam jedan od glavnih inženjera, ali nisam odgovoran”

Na pitanje tko je kontrolirao kvalitetu izvedbe, Žinić kaže kako on to "ne zna, to će službe istražiti". Kaže i da se do tih podataka "može doći u roku od 5 minuta u Središnjem državnom uredu"


“Situacija na terenu je danas puno, puno bolja nego što je to bilo 29. prosinca, u trenucima kada su Petrinju, Sisak i Glinu zahvatili prvo jedan, pa drugi, vrlo, vrlo jak potres”, rekao je u večerašnjem Otvorenom HTV-a Darko Horvat, ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.


Štete su vrlo velike, dodao je, mnoge službe obilaze teren i to lokaciju po lokaciju. Naglasio je da su svi javni servisi – vatrogasci, Crveni križ, HGSS, policija i vojska, nazvao ih je stupovima države, na terenu.

“Nema lokaliteta koji nije obiđen”, rekao je.

Horvat kaže i kako je organizacija sve homogenija, sustav policije je u kontinuiranim obilascima, a sustav humanitarne pomoći je sve organiziraniji, a ima i mnogo prihvatnih centara.

Ministar Tomo Medved bit će na čelu Stožera koji će voditi proces i povezati aktivnosti svih sudionika u pružanju pomoći u saniranju posljedica potresa, a Horvat mu je zamjenik. Horvat kaže kako je Stožer ustrojen kako bi bio mnogo jača poveznica između države, lokalne i regionalne samouprave. Rekao je kako mnoge službe ne funkcioniraju jer su im zgrade srušene, ovo je maksimalna pomoć države. Ne preuzimaju, dodao je, nikakve ovlasti jedinica lokalne samouprave, već daju konkretne naputke.

Dumbović: Ovo područje je traumatizirano i posljedice će biti ogromne

Darinko Dumbović, gradonačelnik Petrinje, smatra da nisu važni samo koordinacija i komunikacija, već i realizacija. Rekao je da su iza njih prestrašni dani koji se ne događaju svakih 10, 20 godina, noći su im hladne i besane, sa suzama i tugom u očima.

“Ovo područje je traumatizirano i posljedice će biti ogromne”, dodao je.

Naglasio je kako su svi dali sve od sebe, puno toga su morali improvizirati, borili su se za ljudske živote, imali su žrtve, bili su pod velikim stresom.

“Ja sam kao gradonačelnik ostao bez grada, strogi centar grada se cijeli ruši, on nema šanse, u njemu neće biti niti jedne zgrade. To je jedna strašna frustracija”, dodao je.

Zahvalio je svima koji su se u vrlo kratkom vremenu stavili na raspolaganje, došli na teren i pomagali, no ispred njih je velika neizvjesnost. Dumbović kaže da svi građani očekuju brzo rješenje.

Žinić: Razmjeri katastrofe su puno veći od kapaciteta jedinica lokalne samouprave

Ivo Žinić, župan Sisačko-moslavački, naglasio je kako je zadaća stožera unaprijediti sustav i pomoći u sanaciji šteta. Vjeruje da će u tome i uspjeti, a naglasio je kako je sustav civilne zaštite od prve sekunde potresa na terenu, no “njihov rad je zasjenjen dolascima mnogih volontera koji su došli pomoći”.

“Ova cijela priča i razmjeri katastrofe su puno veći od kapaciteta jedinica lokalne samouprave”, dodao je.

Postavilo se i pitanje zašto su neke kuće nakon Domovinskog rata nekvalitetno obnovljene i koja je bila Žinićeva uloga budući da je bio zadužen za obnovu tog područja od 1995. Ne osjeća se odgovornim, sustav poslijeratne obnove je, kaže, ogroman sustav kada je obnovljeno više od 150 kuća.

“Ja kao jedan od glavnih inženjera, a bilo nas je 5 zaduženih za određeno područje, bili smo u organizaciji sustava obnove, a samu provedbu su provodile tvrtke – privatne, projektantske, nadzorne”, dodao je.

Na pitanje tko je kontrolirao kvalitetu izvedbe, Žinić kaže kako on to “ne zna, to će službe istražiti”. Kaže i da se do tih podataka “može doći u roku od 5 minuta u Središnjem državnom uredu”.

Atalić: Logično je da su se sanirane zgrade oštetile tijekom ovakvog potresa

Josip Atalić, s Građevinskog fakulteta u Zagrebu, govorio je o tadašnjoj obnovi, ističe kako je bila riječ o sanaciji.

“To nije bio projekt rekonstrukcije kojom bi se poboljšavala svojstva zgrade, nego samo sanacija. Sasvim je logično da su se sve sanirane zgrade oštetile tijekom ovakvog potresa. Sve nove zgrade, koje su građene ispočetka, nismo imali takav slučaj”, rekao je.

Zorić: Na terenu je više od 600 volontera Crvenog križa

Na terenu imamo više od 600 volontera Crvenog križa, ponavljamo kako je riječ o vrlo zahtjevnom terenu s puno malih zaselaka, rekla je Katarina Zorić, glasnogovornica Hrvatskog Crvenog križa.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
1
Hagić
1
Hmmm
1
Plač
2
Grrr
4
Molim?
3

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime