OBITELJSKA DRAMA SPLIĆANINA Neutješni otac: “Sumnjam na zlostavljanje pa sam morao ‘oteti’ vlastitog sina!”

"On je moje dijete, nije mu država vlasnik. I od te činjenice neću odustati", kazuje nam 34-godišnji Splićanin. Detalje svoje mučne borbe za vlastito dijete otkrio je Dalmaciji Danas


Pravu obiteljsku dramu posljednjih godina proživljava 34-godišnji Splićanin kojemu je odlukom suda oduzet petogodišnji dječak.


Napisali smo, „oduzet“ jer upravo je tako tu odluku prokomentirao neutješni otac koji je sina mogao viđati samo četiri dana mjesečno – u dalekoj Slavoniji, a kako nam kazuje, i to malo unatoč zakonskim odredbama bilo mu je onemogućeno.

Kaže da su mu državne službe otele sina

Cijela priča puno je kompliciranija zato što je mali dječak posljednjih godina živio s njegovom bivšom suprugom u Slavoniji, pa su unatoč obavezama ove okolnosti za ovoga oca dječaka bile još teže i dramatičnije.

– Ja bih rekao da su mi državne službe otele sina. Otele kažem, jer se dijete u tom okruženju nije dobro osjećalo. Bio je stalno bez oca, i to malo što sam zakonski ga mogao vidjeti bilo je nedovoljno – kazuje za Dalmaciju Danas utučeni otac koji nam je u nastavku otkrio nevjerojatne detalje priče.

– Najbolje vam to dokazuje činjenica da praktično godinu dana nisam vidio svoje dijete. Odmah sam znao da nešto nije kako treba. Svaki put kad bi došao na adresu gdje dijete stanuje govorili su mi da on nije tu, da je na nekoj drugoj adresi. Redovno sam o tome obavještavao policiju, moram ih pohvaliti, uvijek su prema meni bili uljudni i korektni. Ništa nisam krivo napravio, samo sam u svojoj boli poštivao zakon. Upozoravao sam institucije, godinu dana nitko nije reagirao, sve sam obavještavao. Nitko ništa – govori nam i u nastavku otkriva da je nakon obiteljskog neslaganja dijete dodijeljeno majci zbog toga što je on bio zaposlen, te se pretpostavljalo da neće moći zbog starosne dobi djeteta dovoljno vremena provoditi s njim.

“Majka djeteta me tužila pod obrazloženjem da ga zlostavljam”

Kazao nam je da ga je unatoč svim tim, po njemu nepovoljnim okolnostima majka djeteta tužila.– Nakon svega, to mi je još skandaloznije. Ja nisam niti vidio svoje dijete godinu dana, a ona me tužila da ga zlostavljam te da on zbog mene ima određenih trauma. Mislim da to nema veze sa zdravom pameti – kazuje.

Općinski sud u Slavoniji predložio je nepravomoćnom presudom iz srpnja 2019. nagodbu, tako da je ocu prepolovio broj susreta i viđanja. Sada je otac mogao viđati svog sina ukupno 24 sata mjesečno. To razdoblje je podijeljeno na četiri uzastopna dana tijekom kojih dječak nije mogao spavati kod oca.Međutim, cijeli slučaj potpuno je raspetljan u proteklih nekoliko tjedana. Naime, nevjerojatna priča dobila je poseban epilog.

– Kako su mi te iste službe, ali i njegova majka otele sina, sada sam i ja oteo njega. Napokon, posljednji put kada sam ga uspio vidjeti, nisam ga vratio na lokaciju gdje stanuje nego smo pobjegli u Split. Priznajem, možda to nije pravno ispravno, i sigurno nije, ali to je bilo jedino rješenje za moga sinčića. Posumnjao sam da je žrtva zlostavljanja i na to nadležne službe upozoravam već mjesecima – prepričava nam te kazuje da je o svemu upoznao CZSS i policiju.

“Sin mi je izgubio tolike godine života”

– Primijetio sam da mi je sin donekle zlostavljan u Slavoniji, a s istim je upoznat i Centar za socijalnu skrb, ali i policija. To sam doživio na vlastitoj koži nekoliko puta. Ne želim vam ni opisivati te situacije. To je bila grozota. Ne želim ni pomisliti u kojem je okruženju on živio. Dijete je izgubilo više od tri godine života zbog lošeg sustava ove države i tromosti, ali i nesposobnosti institucija.

Kada smo došli u Split javio sam se CZSS. Oni su pregledavali stan u kojem živimo moj sin i ja. Tu su bili socijalni radnik i psihologinja, mislim da su boravili nekoliko sati u stanu.

– Nisam im želio otkrivati nikakve detalje. Djelatnici Centra razdvojili su nas dok je psihologinja ispitivala moga sina. Saznao sam da je njoj otkrio puno više detalja nego meni. Sada je splitski CZSS obavijestio osječki kako sumnjaju da mi je sin neko vrijeme zlostavljan. O istome su obavijestili i Prvu policijsku postaju u Splitu. To je zapravo ono na što sam upozoravao mjesecima, pa i godinama – ističe otac.

Institucije istražuju ovaj obiteljski slučaj

Očekivano, majka se nije mirila s ovom činjenicom te je došla nakon nekog vremena u Split. Dala je izjavu policiji te se vratila u Slavoniju. Zatražila je ovrhu nad djetetom na osnovu provođenja sudske odluke.

– On je moje dijete, nije mu država vlasnik. I od te činjenice neću odustati – jasan je Splićanin koji ističe da u ovim trenucima državne službe istražuju ovu obiteljsku zavrzlamu.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
105
Grrr
12
Molim?
7

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime