OBILJEŽEN SPOMEN NA LIPANJSKE ŽRTVE HSS-ovci položili vijenac na spomenik Stjepanu Radiću u Solinu

U Solinu obilježen spomen na "Lipanjske žrtve"

U utorak 20.lipnja u 9:00 sati u Solinu, na Širinu, ispred spomenika Stjepanu Radiću, hrvatskom političaru, članovi, bivši članovi i simpatizeri Hrvatske seljačke stranke (HSS) kao i simpatizeri lika i djela Stjepana Radića, predvođeni Nadom Grubišić iz Vranjica, položili su vijenac pred njegov spomenik te se tim činom prisjetili „Lipanjskih žrtava“ i davne 1928. godine kada su, divljačkim potezom u beogradskoj skupštini, atentatom, počinjenim od strane srpskog radikala, ubijeni Đuro Basariček i Pavle Radić a 8. kolovoza iste godine, od posljedica teških rana zadobivenih atentatom, umire i Stjepan Radić. Ivan Pernar i Ivan Granđa, lakše ranjeni, uspjeli su se oporaviti. Sve su to bili zastupnici Hrvatske seljačke stranke.


To je bio prijelomni trenutak za hrvatski narod kada su upoznati sa načinom kako će se provesti oni koji promoviraju hrvatski interes, slobodu, društvenu pravicu i demokratičnost u tadašnjoj državi. Stjepan i njegov brat Pavle te Đuro Basariček ostavili su iza sebe upravo te vrijednosti a ovaj današnji dan je sjećanje na taj tragičan trenutak hrvatske povijesti i gubitak velikana HSS-a.

Kao podsjetnik na to, održani su brojni govori pred spomenikom koji su oživili sjećanja na taj trenutak hrvatske povijesti ali i na brojne druge teške situacije hrvatske povijesti, od hrvatskog proljeća,  Brune Bušića do Franje Tuđmana i Domovinskog rata.

Ideja Stjepana Radića još živi u puku Splitsko – Dalmatinske županije a prilog tomu je i veliki broj okupljenih pred njegovim spomenikom koji su pokazali da niti jedna žrtva nije uzaludna ako je podnesena za boljitak hrvatskoga puka, demokratičnost, slobodu i hrvatsku pravicu za koju se, unatoč svemu postignutom, svakodnevno trebamo boriti.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0