Hrvatsko planinarsko društvo Kozjak proteklih je dana proslavilo 70. obljetnicu postojanja.

Obilježavanje ove velike obljetnice započelo je u subotu planinarskim izletima na matičnoj planini, nastavilo se u nedjelju svečanim otvaranjem penjališta te u ponedjeljak svečanom skupštinom i premijerom dokumentarnog filma “Kozjak – tragovima prvih koraka”.

Svečanoj Skupštini koja je održana u ponedjeljak nazočili su Goran Gabrić iz Hrvatskog planinarskog saveza, Vinko Prizmić iz HGSS-a, dogradonačelnik Kaštela Grgica Benutić i pročelnica Sandra Zokić te brojni prijatelji, donatori i sponzori Društva.

– Ja sam dugo u ovome i zajedno smo razvijali planinarstvo na ovom području, ali nismo se mogli ni nadati da će Kaštela jednog dana biti tako jako uporište Hrvatske gorske službe spašavanja. HGSS mora imati sposobnosti spašavati po svim mogućim uvjetima, imamo speleologe, alpiniste, letače i tako dalje, a HPD Kozjak je dosegao vrh vrhova tih sposobnosti, čak i na međunarodnoj razini – kazao je Prizmić, što je izazvalo gromoglasan pljesak prisutnih.

– Nedavno sam predao dužnost pročelnika HGSS-a upravo jednom Kaštelaninu, Josipu Graniću – dodao je Prizmić i čestitao Društvu veliku obljetnicu u ime cijelog HGSS-a.

Svečanost je svojom pjesmom uveličala i kaštelanska klapa Podvorje, nakon čega je uslijedila dodjela priznanja i zahvalnica zaslužnim članovima, suradnicima i donatorima Društva. Posmrtno je uručena i zahvalnica pokojnom Dragi Grubaču za doprinos u radu Društva i razvoju planinarstva, koju je preuzela njegova supruga.

Dio atmosfere pogledajte u fotogaleriji i videu.

Nakon službenog dijela proslave uslijedilo je prikazivanje dokumentarnog filma “Kozjak – tragovima prvih koraka”, priče o počecima rada Društva ispričane kroz iskustva i sjećanja najstarijih članova, ali i onih najmlađih. Režiju potpisuje Erik Lončar, snimatelj je Robert Rimac, scenarist Ante Katić, glazbu je napravio Mario Čuljak, naratorica je Mia Zara, a producent je član HPD Kozjak Ante Majić.

Proslava 70. obljetnice nastavljena je i na Dan rada tradicionalnom izletničkom turom i planinarskim fažolom na Kozjaku.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime