OBALE PELJEŠCA I KORČULE ZATRPALO SMEĆE “Ima boca, plastike, šprica, čak i leševa životinja. Zašto se ne pošalje diplomatska nota Albaniji?”

"Tamo je danas brdo usitnjenog stiropora, sitne plastike, mnogo boca sa sadržajem, konopi, masne spužve, biduni s uljem, šprice, mreže, čak i napuhana krepana ovca" - kaže stanovnik Orebića


Sunce se vratilo u Dalmaciju, jugo je prolazno prestalo, a na plažama se mogu vidjeti posljedice višednevnog nevremena. Nisu samo valovi olujnog i orkanskog juga napravili štetu, nego su morske struje, kao i svake od nekoliko prethodnih jeseni, donijele tone smeća koje velikim dijelom stiže iz Albanije.


U Albaniji su, baš kao i kod nas, pale obilne kiše koje su povisile vodostaje svih rijeka, a tone smeća iz albanskih rijeka tako stižu do mora te nošene valovima i morskim strujama zatrpaju plaže i uvale naših otoka i obale, osobito južne Dalmacije.

Kako smo više puta pisali, najveći udio ovog smeća je iz Albanije, a manjim dijelom je to smeće iz Hrvatske i Crne Gore. Iako su se predstavnici državne vlasti obraćali albanskim kolegama oko ove tematike i iako je EU izdvojila sredstva za rješavanje ovog problema, pomaka na terenu nema, naprotiv, sve je intenzivniji.

VEZANI SADRŽAJ:

Hrvatska je turistička zemlja, a ovakve ružne slike sve su samo ne promocija domaćeg turizma koji je jedna od glavnih gospodarskih grana. Iako lokalna komunalna društva i volonteri redovito čiste plaže i obalu nakon ovakvih incidenata, plastike i ostalog smeća je toliko puno da se ne može očistiti ni kroz nekoliko mjeseci. Jednako velik problem je što dio plastike i smeća završi na morskom dnu, a ne samo na obali, što također ugrožava bio svijet podmorja.

Nažalost, smirivanje vremena danas je otkrilo nove posljedice višednevnog juga na Jadranu. Brojne plaže oko Dubrovnika, na Pelješcu i Korčuli pune su smeća raznih vrsta. Posebno su ružni prizori koji danas stižu s Pelješca. Primjerice, na plažama u Dingaču i Trsteniku nagomilane su naslage komunalnog, građevinskog i biološkog otpada.

– Tamo je danas brdo usitnjenog stiropora, sitne plastike, mnogo boca sa sadržajem, konopi, masne spužve, biduni s uljem, šprice, mreže, čak i napuhana krepana ovca.

Smeće čiste mještani Trstenika i komunalno iz Orebića, ali nitko iz vrha države ili Županije ništa ne poduzima. Mogli su barem diplomatsku notu uputiti Albaniji i Crnoj Gori – kazao nam je uznemireni stanovnik Orebića.

Kako to danas izgleda na Pelješcu, pogledajte u videu:

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime