Kritično oboljeli pacijenti od covida-19 imali bitno veće šanse preživjeti u promatranom razdoblju od 28 dana kada su ih u bolnici tretirali kortikosteroidima, pokazale su analize sedam međunarodnih istraživanja. Tome je Svjetska zdravstvena organizacija odmah prilagodila svoje preporuke, piše N1.

Riječ je o analizama iz velikih baza podataka o primjeni niskih doza hidrokortizona, deksametazona i metilprednizona na oboljelima od koronavirusa, čije je stanje bilo tako teško da su morali biti hospitalizirani na intenzivnoj medicinskoj njezi.

Journal of the American Medical Association, gdje je članak objavljen, navodi da su analizirani podaci 1703 kritično oboljele osobe iz 12 zemalja svijeta, između ostalih iz Velike Britanije, Brazila, Kanade, Kine, Francuske, Španjolske i SAD-a.

Od proučavanih pacijenata, njih 647 nije se uspjelo othrvati covidu-19, umrli su u bolnici. No, ono što je čak i kod umrlih pacijenata bilo iznimno važno, bila je stopa preživljavanja tijekom 28 dana tretmana odnosno izostanka tretmana kortikosteroidima.

Istraživanja su pokazala da je među oboljelima, a riječ je znači o najteže oboljelima, stopa smrtnosti uz primjenu kortikosteroida tijekom 28 dana bila 33 posto, dok je kod onih koji nisu bili tretirani, bila 41 posto.

Ili, stopa preživljavanja kod kritičnih pacijenata uz kortikosteroide bila je 67 posto, dok je kod onih drugih bila 59 posto. Povećanje od osam posto zapravo zapravo znači da je otprilike jedan od četiri pacijenta koji bi inače umro, zahvaljujući terapiji kortikosteroridima preživio u tih 28 dana.

Agencije navode da su među istraživačima Jonathan Sterne, profesor iz medicinske statistike i epidemiologije na Sveučilištu Bristol, Anthony Gordon s Imperijalnog koledža London, Martin Landray s Oxforda, ekspert za epidemiologiju i mnogi drugi.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime