Novi, britanski soj virusa mogao bi biti i smrtonosniji

Mjere se trenutno neće mijenjati u toj zemlji, ustvrdio je Johnson, a zaključio je da je od krucijalne važnosti da se građani pridržavaju postojećih mjera


Premijer Velike Britanije Boris Johnson održao je konferenciju za medije na kojoj je objavio da bi novi soj koronavirusa, koji se u rujnu pojavio u toj zemlji mogao biti smrtonosniji od drugih sojeva, piše BBC, prenosi RTL.


Novi soj nam se ‘prišuljao’

Već je od ranije poznato da je spomenuti soj zarazniji te je zbog toga u Velikoj Britaniji nastupio lockdown razine 5.

Soj se do sada proširio u više od 50 zemalja, a prije nekoliko dana stigao je i u neposrednu blizinu Hrvatske; zabilježen je u Sloveniji.

Znanstvenici Savjetodavne skupine za nove respiratorne prijetnje virusima izvijestili su britansku vladu da bi novi soj mogao biti i smrtonosniji što je Johnson objavio medijima.

Mjere ostaju iste

Istaknuo je i da je hospitalizirano više od 38.000 ljudi pa tako Britanija bilježi povećanje od 78 posto u broju pacijenata na bolničkom liječenju u odnosu na prvi val. Stručnjaci navode kako podaci o većoj smrtnosti postoje, ali su trenutno neizvjesni.

Rezultati preliminarnih studija, nakon kojih će trebati provesti nova istraživanja, sugeriraju da je na 1000 zaraženih ranijim sojem bilo 10 smrtnih slučajeva. Novi soj virusa uzrokuje 13 ili 14 smrtnih slučajeva na 1000 zaraženih.Mjere se trenutno neće mijenjati u toj zemlji, ustvrdio je Johnson, a zaključio je da je od krucijalne važnosti da se građani pridržavaju postojećih mjera.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
1
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime