Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko rekao je da će izvanredno stanje u zemlji, o kojem je donio odluku stupiti na snagu u srijedu. Ali naglasio je da njegova uredba ne uključuje restrikcije građanskih prava niti odgodu izbora zakazanih za sljedeću godinu.

U televizijskom obraćanju, ponudio je parlamentu da se izvanredno stanje uvede na 30 dana umjesto na 60 koliko je ranije najavilo njegovo vijeće za sigurnost.

– Ispunio sam svoju ustavnu dužnost i prije nekoliko sati uredbom sam uveo izvanredno stanje u Ukrajini od 9 sati ujutro 28. studenoga – kazao je.

Porošenko je ranije danas potpisao uredbu o uvođenju izvanrednog stanja, ali da bi stupila na snagu treba je potvrditi parlament.

Odluku o izvanrednom stanju donio je dan nakon što je Rusija pucala i zaplijenila tri ukrajinska vojna broda i njihove posade u vodama oko spornog poluotoka Krima, izazvavši veliki porast napetosti između dvije strane čiji su odnosi ionako ozbiljno narušeni nakon ruske aneksije Krima 2014. i neskrivene potpore Moskve proruskim separatistima na istoku Ukrajine, javlja HRT.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime