Nobelovac Jean Tirole na 12. Međunarodnom znanstvenom skupu splitskog Ekonomskog fakuleta

Nobelovac prof. dr. sc. Jean Tirole i najznačajniji hrvatski ekonomist prof. dr. sc. Dražen Prelec održat će plenarna predavanja na 12. znanstvenom skupu splitskog Ekonomskog fakulteta Na dosadašnjim je skupovima EFST-a sudjelovalo ukupno više od 1600 autora s preko 1.300 radova iz 60 zemalja diljem svijeta.

Jučer je na Ekonomskom fakultetu u Splitu najavljen 12. Međunarodni znanstveni skup Challenges of Europe: Innovative Responses for Resilient Growth and Competiveness, u organizaciji Ekonomskog fakulteta.


Svečano otvorenje Međunarodnog znanstvenog skupa održat će se u  danas s početkom u 11 sati u Bolu, na otoku Braču, Hotel Elaphusa, gdje će prisutne pozdraviti i Predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar-Kitarović te ministar obrazovanja, prof.dr.sc. Pavao Barišić.

Prof. dr. sc. Maja Fredotović, dekanica Ekonomskog fakulteta u Splitu, naglasila je kako je na dosadašnjim skupovima sudjelovalo više od 1600 autora s preko 1.300 radova iz 60 zemalja diljem svijeta. Kao cilj ovog skupa istaknula je promoviranje razmjene znanja i inovacija vezanih uz faktore koji utječu na konkurentnost, promatrajući pri tom posebice perspektivu hrvatskih inicijatora gospodarske aktivnosti.

Predsjednik Programskog odbora znanstvenog skupa, prof. dr. sc. Ivan Pavić, osvrnuo se na početke konferencije koja datira iz davne 1995. godine, kao i na povezivanje domaćih znanstvenika s uglednim znanstvenicima iz cijelog svijeta. Posebno je naglasio činjenicu kako će na ovogodišnjem skupu svoja doktorska istraživanja predstaviti 19 kandidata, koji su većinom iz zemalja EU, a ovaj su skup izabrali kao relevantno mjesto za diskutiranje svojih doktorskih tema.

Doc. dr. sc. Vinko Muštra, predsjednik organizacijskog odbora konferencije, istaknuo je kako ovaj međunarodni skup ima karakter „znanstvene Ultre“. Govornici na ovom znanstvenom skupu ugledni su svjetski znanstvenici, među kojima se osobito ističe dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju 2014. godine, prof. dr. sc. Jean Tirole, koji će u sklopu konferencije održati plenarno predavanje. Na međunarodnom skupu plenarna predavanja će održati i drugi eminentni predavači, poput generalnog direktora Glavne uprave za istraživanje i razvoj Europske Komisije, Mr. Robert-Jan Smitsa, predsjednika Svjetskog Udruženja Regionalnih Ekonomista (RSAI) prof. dr. sc. Andresa Rodriguez-Posea te jednog od utemeljitelja teorije kompleksnosti u ekonomiji prof. dr.sc Carsa Hommesa. Domaćoj će se publici na Bolu predstaviti i najznačajniji hrvatski ekonomist s jedne od najprestižnijih svjetskih institucija, MIT Sloan School of Management, prof. dr. sc. Dražen Prelec.

Cjelokupni program konferencije možete pronaći na ovom linku.


PROGRAM SVEČANOG OTVORENJA MEĐUNARODNOG ZNASTVENOG SKUPA

SRIJEDA, 17. SVIBNJA 2017.

Mjesto: Hotel Bluesun Elaphusa, Bol, otok BračVrijeme: Svečano otvorenje 11:00

8:30 – 19:00                       Registracija sudionika

11:00                                     Svečano otvaranje i plenarna predavanja:
Pozdravni govori:

Kolinda Grabar-Kitarović – Predsjednica Republike Hrvatske

Pavao Barišić – Ministar znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske

Branko Baričević – Voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj

Predstavnik – Splitsko-dalmatinske županije

Prof. dr. sc. Šimun Anđelinović – Rektor Sveučilišta u Splitu

Prof.dr.sc. Maja Fredotović – Dekanica Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Splitu

 

Plenarna predavanja:

Andres Rodriguez-Pose (LSE): Institutional change and regional growth in Europe

Robert Jan Smits (EC): Research and Innovation as engines of competitiveness and economic growth in Europe

 

12:45 – 13:00                     Pauza za osvježenje

 

13:00 – 14:15                     Okrugli stol: Innovation and growth: Insights from private companies

Gordana Kovačević – Ericsson Nikola Tesla

Ivan Skender – VIPnet

Siniša Marijan – Končar Elektroindustrija

Hrvoje Galičić – HBOR

Anton Kovačev – EIB

Moderator: izv.prof.dr.sc. Dario Miočević – Ekonomski fakultet Sveučilišta u Splitu

 

14:15 – 15:15                     Pauza za ručak

 

15:15 – 16:45                     Plenarna predavanja:

 

Jean Tirole (dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju 2014., TSE) : Challenges for business and society in the digital age

Cars Hommers (CeNDEF): Managing complex financial-economic systems

 

16:45 – 17:00                     Pauza za osvježenje

 

17:00 – 18:30     Posebna sesija: EU Funds for Innovative solutions for local challenges – Best practices from Split-Dalmatia County

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0