Zaklada Ljubo Stipišić Delmata, HNK Split i Društvo hrvatskih književnika – ogranak u Splitu priredili su u utorak navečer predstavljanje monografije Nima vaki testamentaBiografija Ljube Stipišića Delmate, autorice Herci Ganza. Prezentacija se održala u foyeru HNK Split.

Ljubo Stipišić Delmata svoju popularnost stekao je kao voditelj i osnivač brojnih klapa od kojih su neke: Jeka Jadrana, Oktet DC, Kantaduri, Trogir, Vokalisti Salone i mnoge druge. Svojim izvedbama i repertoarima osigurale su put današnjem modernom klapskom pjevanju.

Također je jedan od osnivača Festivala dalmatinskih klapa, manifestacija Solinske ljetne priredbe, Sućuračka prikazanja, Smotra dalmatinskih klapa na Klisu, Susreti dalmatinskih klapa Sudamja, Korizmeno glagoljaško tradicionalno pučko pjevanje u Velikom tjednu Puče moj, te Pasionska baština u Zagrebu.

Na predstavljanju koje je vodio predsjednik splitskog ogranka DHK Siniša Vuković, o monografiji su govorili: upravitelj Zaklade Delmata mr. sc. Ivan Pehar, akademski slikar Josip Botteri Dini, Zlatan Stipišić Gibonni i autorica Herci Ganza.

Okupljene je pozdravio intendant HNK Split Srećko Šetan. U programu su sudjelovali ženska klapa Luše te se premijerno prikazao film o Ljubi Stipišiću Delmati autora Matka Petrića. – Njegov život je bio bogat i trebalo je napraviti nekakvu inventuru – što je sve radio u životu, njegovi prijatelji i suradnici, tko je sve na njega utjecao. Ovo je dokument da se umjetnika ipak ne može stvoriti. On mora rasti u nekim okolnostima da bi se to u njemu probudilo i da bi bio u društvu ljudi koji će ga isklesati.

Autorici smo pomagali istinom. Znamo kako je to bilo i to nije romansirano već dokumentarno – kazao je Zlatan Stipišić Gibonni za Dalmacija Danas nakon predstavljanja ove vrijedne monografije.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime