Danas je okončana dvodnevna akcija čišćenja rijeke Žrnovnice “Zelena čistka” koja je bila dio velikog međunarodnog događaja “World CleanUp Day“. Akcija je bila organizirana u preko 150 zemalja širom svijeta, uz pokroviteljstvo UN-a, a žrnovačku su eko akciju organizirali udruga Žrvanj i OŠ Žrnovnica.

Ukupno je stotinjak volontera i ljubitelja prirode na rijeci Žrnovnici pokazalo brigu i ljubav prema našem najvažnijem resursu – prirodi! Udruga Žrvanj je organizirala ovu akciju u suradnji s OŠ Žrnovnica – eko školom, a uz potporu gradske komunalne tvrtke Čistoća d.o.o., TZ Općine Podstrana, ali i brojnih volontera iz raznih društava.

Tako su u zelenoj čistki sudjelovali članovi iz DVD-a Žrnovnica, Planinarskog društva Perun iz Podstrane, Planinarskog kluba Gojzerice iz Splita, Planinarskog društva Mosor, Hrvatske gorske službe spašavanja – Stanice Split, štićenici Centra za beskućnike i Udruga Most iz Splita, Konjičke udruge Dalmacija Equino, Kajak kluba Delta, volonteri s kanuima na rijeci iz agencije Magic World Adventure, Udruge Naš Stobreč iz Stobreča te brojni mještani i prijatelji Žrnovnice. U akciji je osobno sudjelovao predsjednik MO Žrnovnica, Branko Solje, a valja pohvaliti i jednog splitskog gradskog vijećnika (s adresom u Splitu) koji je sudjelovao od prve do zadnje minute akcije.

Srušeni rekordi

Akcija je počela u petak, kada su u njoj sudjelovali učenici i nastavnici OŠ Žrnovnica, članovi DVD-a Žrnovnica i ribolovnog društva, a subotnja akcija trajala je od 9 ujutro do 2 sata poslijepodne. Ovogodišnja zelena čistka srušila je dva rekorda. Prvo, radi se o najmasovnijem čišćenju rijeke Žrnovnice i njene okolice ikada, a drugo, rijeka je očišćena u cijelosti – od izvora do ušća u duljini od gotovo 5 kilometara. Posebna je pažnja stavljena na šetnicu od izletišta Antoničin mlin do ušća kod Stobreča. Nakon višesatne akcije uslijedio je ručak u zgradi DVD-a Žrnovnica koji je skuhao vrijedni Siniša Marin, a pojedincima su uručena priznanja za vrlo uspješno završenu eko akciju. Čistoćin kamion bio je pun prikupljenog smeća, a organizatori se nadaju da će ovakve akcije doprinijeti svijesti građana o važnosti očuvanja tako lijepog krajobraza u kojem živimo.

Koordinator današnje akcije bio je Ivan Jozinović, inače član udruge Žrvanj i tajnik PK Gojzerice.

– Sa zadovoljstvom sam pristao koordinirati današnju eko akciju od izvora od ušća Žrnovnice. S ovako vrijednim volonterima ništa nije teško, pa tako ni očistiti rijeku Žrnovnica od izvora u dvorima do ušća kod Stobreča. Ovoliki broj volontera najbolji je dokaz da je ljudima itekako stalo do zelenog okoliša. Mislim da su djeca koja su sudjelovala na akciji, a bio ih je ogroman broj, nešto što nam se najbolje dogodilo jer su u praksi vidjeli kako izgleda akcija čišćenja, a to je nešto što se ne može do kraja shvatiti čitajući u školskom udžbeniku. Oni će ovo iskustvo sigurno prenijeti svojim vršnjacima – kaže Jozinović.Neke su udruge, poput Planinarskog kluba Gojzerice, prvi put sudjelovale u ovoj akciji. Predsjednica Marija Paro oduševljena je učinjenim:

– Ovo je prvo sudjelovanje naših članova. Mi smo osnovani tek 3. siječnja ove godine.

Prije svega, bilo je sjajno. Između svih nas je cijelo vrijeme postojala jedna zajednička vibra. Svi smo tu na istom putu i da čistimo našu planetu. Oduševljena sam gledajući mlade ljude u zanosu čišćenja rijeke. Uživala sam u samom čišćenju, sigurno nije posljednji put da pomažemo ovakve akcije.

Upitali smo Paro kako komentira tako puno smeća u tako lijepoj prirodi.

– Kao planinaru, meni je neshvatljivo da postoje ljudi koji iza sebe ostavljaju smeće. Zna se geslo nas planinara – iza sebe ostavljamo tragove samo svojih tragova! Kada se popnemo na vrh neke planine, a ja obično budem zadnja, gledam iza nas, i obično nikad nema smeća iza nas. Trudimo se i bio-otpad ne ostavljati iza sebe. Uz ovakvu šetnicu, koja je doista bajkovita, meni je neshvatljivo da postoji nešto što nije prirodno – kaže nam Marija Paro.

“Biti vatrogasac ne znači ‘samo’ gasiti vatru”

Dva dana zaredom u akciji je sudjelovalo jedno od najaktivnijih vatrogasnih društava u Dalmaciji, ono iz Žrnovnice. Svoje impresije s nama je podijelio vatrogasac Ivan Džoja.

– DVD Žrnovnica godinama sudjeluje u ekološkim akcijama. Biti vatrogasac ne znači samo gasiti vatru. Sudjelujemo redovito u čišćenju rijeke Žrnovnice, a i u mnogo drugih akcija. Čistili smo danas obje obale i samo korito rijeke.

Džoja nam je otkrio što se sve izvadilo iz rijeke.

– Razni otpad; počevši od ambalaža, krupnog materijala kao što je azbest, razne boce, a izvadili smo i krupni biološki materijal poput granja, trave i sl. Sada nema ni papirića na stazi.

Dobrovoljni vatrogasac poslao je poruku građanima.

– Ne bacajte smeće u rijeku. Za to postoje određena mjesta kao što su kante za smeće i kontejneri.

“Štalmajer: Očišćeno je doslovno sve”

Predsjednica Žrvnja, Tajana Štalmajer, oduševljena je odazivom volontera i efikasnošću netom završene eko akcije.

– Ovo je ukupno peta akcija na kojoj sudjeluju Udruga Žrvanj i Osnovna škola Žrnovnica. Posebnost ove akcije je što smo čistili od samog izvora, a ovo je i međunarodna akcija čišćenja okoliša. Ideja je bila u 24 sata očistiti određena ilegalna odlagališta otpada.
Zbilja se odazvalo puno odraslih, ali i djece koja, moram primijetiti, po entuzijazmu uopće ne zaostaju za odraslima. Dio volontera bio je u ronilačkim odijelima, dio je čistio s kanua, a najveći dio s kopna. Stvarno se svega našlo.

Očišćeno je doslovno sve. Svaka boca, svaka čaša, kutija cigareta je izvađena iz rijeke – govori nam organizatorica.

Štalmajer naglašava da je cilj akcije bio osvijestiti ljude te da je svaki dan akcija čišćenja.

– Šetnjom uz rijeku i prirodi, moramo biti odgovorni prema njoj.

Želim naglasiti i da je današnju akciju pomogla splitska Čistoća, baš kao i sve do sada. Na kraju su pokupili prikupljeni otpad, a zbilja su se iskazali u svemu što nam je bilo potrebno. Preko tona prikupljenog smeća najbolje svjedoči koliko je ova akcija bila potrebna – zaključuje Štalmajer.

Bravo za vrijednu i ekološki osviještenu ekipu!Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime